Politică

CSM nu va sesiza Inspecţia Judiciară privindu-l pe Augustin Lazăr şi DNA legat gestionarea dosarului OUG 13

CSM nu va sesiza Inspecţia Judiciară privindu-l pe...

Autor: Claudiu Surmei

28.02.2017, 18:33 65

"Daca se va da o soluţie în această cauză şi se va reţine vinovăţia cuiva nu va apărea că ne-am grăbit noi să cerem cercetarea colegilor noştri care nu şi-au făcut decât datoria? Vă rog să reflectaţi. În contextual unei anchete penale care este foarte sensibilă şi care ar trebui să decurgă liber fiindcă ştim prea bine că nimeni nu este mai presus de lege şi este necesar ca magistratul procuror să nu fie constrâns în niciun mod când face o anchetă penală. (..) Trebuie să vedem motivarea concretă şi să vedem dacă CCR se referă la instituţie, la anumite persoane, la de ce ar trebui în acest context să se cerceteze tot DNA. Credeţi că ar fi un semnal bun din partea garantului independenţei magistraturii în acest context, acum, grăbindu-ne înainte să vedem o motivare completă?", a spus Augustin Lazăr în plenul CSM.

Dezbateriile au venit ca urmare a unor probleme ridicate de Simona Marcu, judecător al Secţiei Contencios Administrativ şi Fiscal de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Magistratul a cerut marţi sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la contextul în care DNA şi-a arogat competenţa de a verifica legalitatea şi oportunitatea emiterii unui act normativ în sensul celor reţinute de decizia Curţii Constituţionale, precum şi sub alte aspecte. Totodată, judecătorul a cerut să se verifice dacă s-au cunoscut disfuncţionalităţile de la DNA Ploieşti.

Judecătorarea a solicitat şi sesizarea Inspecţiei Judiciare şi pentru verificarea modului în care Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a gestionat comunicarea publică în perioada ulterioară emiterii Ordonanţei de Urgenţă 13 din perspectiva respectării obligaţiei de rezervă pe care o au magistraţii.

Planul Consiliului Superior al Magistraturii a decis că nu va sesiza Inspecţia Judiciară.

"A fost un test bine venit pentru ceea ce înseamnă independenţa magistraturii şi s-a dovedit cu adevarat că CSM este garantul independenţei magistraturii. A fost un vot de încredere pentru procurorul general. Nu va fi sesizataă inspecţia judiciară. A fost un test bun pentru a se vedea dacă un membru al CSM poate să se exprime, să spună ceea ce gândeşte intim şi cu sinceritate despre anumite situaţii care privesc sistemul judiciar. (..) Eu am precizat că magistraţii procurori au urmat şi au investigat exclusiv probleme penale care privesc această chestiune şi colegii noştri au înţeles, au respins această propunere de a se face o cercetare disciplinară, care nu e bine venită acum, când este un dosar în curs şi s-ar putea interpreta că ar fi anumite interferenţe", a declarat Augustin Lazăr la finalul şedinţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO