Politică

Cu cine votează românul de la mall: Trebuia să avem 300 de parlamentari, de ce votăm tot pentru 500?

Cu cine votează românul de la mall: Trebuia să avem...

Autor: Andreea Neferu, Gabriel Razi

09.12.2012, 19:30 571

Duminică la prânz, în mall-ul Sun Plaza din sudul Capitalei e forfotă. Părinţi cu copii, pensionari cu coşul pe jumătate umplut de cumpărături din hipermarketul Cora sau tineri care îşi clătesc ochii în vitrine şi până la urmă decid să intre în magazine. Decoraţiunile de Crăciun sunt la locul lor, dar totuşi nu se simte încă spiritul de sărbători. E o duminică obişnuită, în care românii merg la mall ca în orice altă duminică.Dar şi la vot.

Chiar dacă au mers sau nu încă la urme românii de la mall au spus la unison că  vor pune ştampila pe buletinele de vot deşi admit că au de ales între “un rău mai mic şi unul mai mare”.

“Nu am fost încă la vot, dar avem de gând să mergem. Habar nu am încă cu cine votez, o să aleg pe loc”, spune Gabriela Ilea, 34 de ani, care lucrează ca asistent medical.

Ea este nemulţumită şi spune că situaţia s-a înrăutăţit în ultimii 4 ani, cel puţin în domeniul medical, în care lucrează: pacienţii sunt nevoiţi să vină cu medicamentele de acasă, sporurile au fost tăiate, în ansamblu “sănătatea a fost lăsată pe ultimul loc”.

“Ar fi trebuit să rămână 300 de parlamentari, pentru că a scăzut populaţia, aşa că de ce sunt în continuare 500-600? Nu vor să dea bani la sănătate sau la copiii cu handicap, dar vor să-şi ia maşini şi cauciuri de iarnă”, mai spune Gabriela Ilea.

Valentin Apostol, 44 de ani, care lucrează în industria media şi care a venit la mall cu familia sa,  spune la rândul său că nu a fost încă la vot, dar că urmează să meargă.

El afirmă că în ultimul ciclu electoral foarte puţine lucruri s-au schimbat şi că totuşi, mai multă încredere are în primari decât în parlamentari. “Nu avem nicio aşteptare, dar mergem la vot pentru a alege cel mai mic rău”.

Nu toţi cei care au mers duminică la mall sunt interesaţi însă de politică şi de vot. “Nu votăm, nu ne interesează”, spune un domn de 30-35 de ani, care a venit în Sun Plazaalături de soţie şi de cei doi copii şi care se grăbeşte spre Cora pentru a-şi face cumpărăturile săptămânale.

Pe de altă parte, Gheorghe D., 63 de ani, pensionar, a fost deja la vot şi spune că vrea o schimbare, în condiţiile în care ultimii patru ani au fost mai proşti şi din punct de vedere economic, dar şi “emoţional”. “În ultimii patru ani, a fost o amestecătură de bişniţari cu nepricepuţi, incompetenţi. Noii aleşi trebuie să fie în stare să dea nişte legi să scăpăm de mafia care ne-a omorât în ultimii ani şi care pleacă de sus. A infestat politicul, factorul juridic, procuratura. Trebuie să se cureţe tot”, spune Gheorghe D.

El adaugă că politicul are capacitatea şi pârghiile necesare pentru a face schimbările de care au nevoie românii şi că noii parlamentari trebuie să îi încurajeze în special pe investitorii şi antreprenorii locali şi abia după pe cei străini. Totodată, Gheorghe D. afirmă că deşi a avut o influenţă în ultimii ani, criza nu este factorul principal pentru care românii au dus-o mai rău, pentru că aceasta a fost creată artificial şi mai mult şi-a pus amprenta pe plan psihologic asupra românilor.

Şi mai vehement împotriva situaţiei din ultimii 4 ani se arată Răzvan B., 33 de ani, de profesie economist. “Votul meu a fost de fapt un vot împotriva lui Băsescu. A fost mult mai rău în ultimii ani, mi-am pierdut locul de muncă. Chiar dacă nu cred că o să se schimbe foarte multe în bine, vreau să încercăm cumva să scăpăm de minciună, de dezbinare. Mai avem încă şansa ca politicul să schimbe economicul în bine”, spune el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO