Politică

Cui ii este frica de Sorin Ovidiu Vantu?

14.04.2003, 00:00 31

Scandalul financiar FNI a avut consecinte politice: fosta CDR si in special PNtCD, au pierdut alegerile locale si cele parlamentare, in 2000. Recenta aparitie a Ioanei Maria Vlas va readuce sau nu, in discutia publica, chestiunea responsabilizarii oamenilor politici?
O analiza retrospectiva a lunii mai din 2000, arata ca, in numai cateva zile, prabusirea FNI, dublata de amenintarile la adresa BCR, a determinat CSAT, Consiliul Suprem de Aparare a tarii sa considere ca este afectata siguranta nationala. In timp ce se mobilizau Ministerul de Interne, Parchetul General, Guvernul, Parlamentul, institutia prezidentiala, grupurile de depunatori FNI s-au mobilizat si ele, formand o categorie noua de presiune in Romania: pagubitii FNI. Acestia s-au dovedit foarte bine organizati si prompti. Din 12 mai, cand cererile de retrageri s-au raspandit, de la Alba Iulia, Targu Mures, Craiova si Brasov, in toata tara, in mai putin de o luna, pana pe 4 iunie, ziua primului tur al localelor, pagubitii au ajuns la performanta organizarii unor mitinguri concomitente in toate marile centre. In ziua alegerilor, grupurile de protest aveau deja o platforma politica, si, se pare, o constiinta a propriei insemnatati. Pagubitii declarau ca vor boicota alegerile locale si erau clar orientati politic : "Jos hotii!", "Tapul arestat!", "Nu vom vota cu hotii". Incredibil sau nu, a fost adevarat: Pagubitii au actionat constant - uneori prin iesiri violente, agresand ministri, intrand in buna voie in institutii publice - atat ca forta de presiune cat si ca agent electoral. Practic, o publicitate negativa, pentru fosta putere, mai eficienta de atat, nu se putea face.

Acuzati la scena deschisa
Ce au inceput pagubitii, s-a desavarsit nu prin lucrarea lui Sorin Ovidiu Vantu ci, paradoxal, a oamenilor politici aflati atunci la putere. Scandalul FNI pune in lumina slabiciuni de fond ale sistemului financiar si politic - raportul Comisiei parlamentare FNI indica printre vinovati CNVM, BNR, Guvernul, Ministerul Finantelor, Banca Agricola, CEC. Niciodata insa nu a fost incriminat oficial vreun demnitar pentru inlesnirea  favorizarea sau pur si simplu pentru permiterea derularii unui joc, bazat pe speculatie financiara. Totusi, acuze neinchipuite s-au rostit, prin declaratii deschise chiar de catre oamenii politici. In primul rand, PNTCD a acuzat PDSR-ul de atunci de instrumentarea "diversiunii FNI", ca aparare la afacerea Costea.  Ion Iliescu insusi replica, spunand ca exista "forte interesate de anarhia generala, de declararea starii de necesitate si amanarea alegerilor". Cele mai grave acuzatii sunt cu tinta precisa. Ioan Muresan declara, in 20 ianuarie 2001, ca fostul prim ministru Radu Vasile "l-a pus" pe Camenco Petrovici, fostul presedinte CEC, sa semneze contractul CEC - FNI, "sub presiunea lui Ovidiu Grecea, fost sef al Corpului de Control al primului-ministru". Tot Ioan Muresan este cel care a declarat ca fondurile retrase prefential de la FNI au folosit la fondarea BID, banca de care s-a legat pentru scurt timp, destinul  lui Nicolae Vacaroiu. Traian Basescu, cel care il apara in mai 2000 pe Radu Vasile, mai tarziu, l-a acuzat public pe Varujan Vosganian (lider UFD) ca ar fi luat bani de la Vantu. Basescu a spus de altfel, in clar, ca sunt oameni politici platiti de Sorin Ovidiu Vantu. Basescu este cel care l-a pus la zid pe fostul ministru al Finantelor, intrebandu-l cum a fost posibil ca oamenii ministerului din CA al CEC sa nu se impotriveasca contractului prin care CEC garanta platile FNI. Urmare a declaratiilor lui Vantu, din iarna anului trecut, cercul acuzatiilor confuze s-a largit. Precizarea acestuia - ca Mihai Iacob ar fi fost un apropiat al lui Petre Roman - a impins si PD in ceata groasa, alaturi de partidele bantuite de fantoma FNI, PNTCD si PNL. Vantu a fost confirmat neasteptat de senatorul PSD Simona Marinescu, la randul sau, vehement combatuta de Petre Roman.  

Un om "de dreapta"
Mult inainte ca Ioana Maria Vlas sa apara in carne si oase si sa-l indice (doar) pe Sorin Ovidiu Vantu ca pion cheie al afacerii FNI, iata ce declara Vantu, anul trecut, despre rolul lui Vlas: "Papusarii sunt in alta parte. Vlas este doar o marioneta (...) Cei care o detin, incearca sa obtina maximum de profit de pe urma ei". De fapt, Radu Timofte, directorul SRI, intr-o declaratie recenta, indica si el ca in Romania au ramas doar responsabili neimportanti ai afacerii. Totusi, Sorin Ovidiu Vantu este cel care poate explica exact daca si care a fost rolul oamenilor politici in aceasta chestiune. Declaratiile sale de pana acum, asa contradictorii si partiale, au greutate. De pilda, anul trecut intr-o emisiune televizata, Vantu declara, (discreditand din cateva vorbe "dreapta" si de pe pozitiile unui "om de dreapta", cum singur s-a intitulat) ca a sprijinit logistic partidele de dreapta, din care doua, ale fostei coalitii. Astazi, fostul ministru de Interne, Constantin Dudu Ionescu, este incredintat ca FNI "este un caz inchis". El recunoaste insa ca, prin UFD, au intrat niste fonduri in cele ale campaniei electorale CDR, dar spune ca nu avea motiv sa fie suspicios. In aceeasi emisiune, Sorin Ovidiu Vantu reacredita ideea unei rafuieli politice intre PNTCD, PNL, UFD, PD si PSD, "a carei tinta finala nu este Vantu ci PSD".   

Cu prietenii de stanga
Nu cred in valorile stangii", declara acelasi Sorin Ovidiu Vantu, in ianuarie 2002. Totusi, in anturajul parintelui FNI, au aparut oameni ai social democratiei, astazi aflati in pozitii cheie, in stat. Afara de relatia sa personala cu Radu Timofte, nefructificata in planul afacerilor, Vantu a avut relatii de afaceri cu Gheorghe Fulga, la BRS. Fulga este astazi directorul SIE.  Nicolae Vacaroiu, fost prim ministru, actualul presedinte al Senatului si nr. 2 in stat a avut insa o relatie de afaceri serioasa cu Vantu. Vacaroiu a fost ales de Vantu, in 1999, pentru a fi presedintele Bancii de Investitii si Dezvoltare, "pentru ca este unul din cei mai mari specialisti in macroeconomie". Aceasta relatie de afaceri, a devenit nepotrivita politic, dupa prabusirea FNI, si mai ales dupa revenirea la putere a PSD. De fapt, dupa 2000 s-a aflat ca prima de instalare la BID ar fi putut aduce in buzunarele lui Vacaroiu frumoasa suma de 10, 8 miliarde de lei. "Am reziliat-o la dorinta lui Vacaroiu", a restabilit adevarul Sorin Ovidiu Vantu. Totusi, asa cum afacerea FNI s-a lipit de crahul politic al fostei CDR si cariera politica recenta a lui Nicolae Vacaroiu este marcata de aceasta prietenie de afaceri. "Dupa parerea mea, intram intr-o noua etapa, cu revenirea Ioanei Maria Vlas. Va fi ori un meci PSD-PSD, ori un meci indreptat impotriva partidelor conservatoare", comenteaza Constantin Dudu Ionescu. Suntem in an preelectoral si este posibil sa aflam, curand, daca FNI va face din nou, pentru a doua oara, victime politice. Raspunsul la aceasta intrebare il detine Sorin Ovidiu Vantu, un financiar "de dreapta", cu relatii puternice pe stanga esichierului politic. Desi am incercat mai devreme sa aflam cum va reactiona, astazi, cand are conturile blocate, a fost imposibil, din simplul motiv ca Sorin Ovidiu Vantu nu a raspuns trei zile la telefon.
oana.iurascu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO