Spiru Haret a evoluat de la 30.000 la 300.000 de studenti sub ochii a cinci ministri ai educatiei, incepand cu actualul ministru de resort Ecaterina Andronescu.
Sunt multe cazuri in care statul a fost k.o. - scandalul eliberarii de permise ilegale de la Pitesti (izbucnit anul trecut), care s-a petrecut pe mai multi ani fara ca nimeni sa se sesizeze; arestarea a 40 de politisti la Constanta, cu cateva luni in urma, pentru mita si trafic de influenta sau, de asemenea, a aproape 30 de politisti, la Iasi, anul trecut, pentru acelasi motiv. Unde a fost autoritatea statului, de vreme ce astfel de acte ilegale s-au petrecut nu o data, ci pe o durata lunga de timp?
Universitatea "Spiru Haret", care are in prezent peste 300.000 de studenti, a inceput sa devina o fabrica de diplome inca din 2004, in ultima parte a mandatului actualului ministru de resort, Ecaterina Andronescu, acelasi demnitar care acum spune ca intentioneaza sa declare nule aproximativ 100.000 de diplome, pentru ca absolventii nu au urmat specializari autorizate sau acreditate. Potrivit ministrului, acesti absolventi trebuie sa mai sustina inca o data examenul de licenta la universitati acreditate. Insa a intervenit factorul politic - PSD transmitandu-i ca sarcina ministrului sa examineze si o alta cale.
Daca, intr-adevar, 100.000 de absolventi ar trebui sa-si dea din nou examenele, acest lucru ar insemna ca in aceasta situatie se afla majoritatea absolventilor "Spiru Haret". Universitatea spune ca, desi are 300.000 de studenti, are in prezent doar 125.000 de absolventi.
Ce spun fostii ministri
Fostul ministru liberal al educatiei, Cristian Adomnitei, spune ca a avut mai multe dispute cu Universitatea Spiru Haret (USH) in timpul mandatului sau (aprilie 2007- octombrie 2008).
Unul dintre acestea a fost referitor la faptul ca USH nu a transmis la timp numarul studentilor la inceputul anului universitar 2007-2008, iar reprezentantii Universitatii au trimis in cele din urma datele potrivit carora erau 310.000 de studenti inscrisi si 1.100 de profesori la inceputul lui 2008.
O a doua disputa a fost legata, spune el, de programa scolara: "USH avea acreditari pentru o programa, cum ar fi cea de la economie pentru invatamant la zi, dar aceasta nu era valabila si pentru celelalte forme de invatamant, cum ar fi frecventa redusa, la seral sau invatamant la distanta, chiar daca era vorba de acelasi curs de economie". El spune ca USH nu a respectat legislatia care spune ca pentru fiecare forma de invatamant in parte trebuie acreditata programa si ca din acest motiv a dat in judecata universitatea in 2008.
Nu doar Adomnitei s-a uitat ca observator la ceea ce se intampla la Spiru Haret.
Mircea Miclea (PD), apropiat presedintelui (el a elaborat strategia prezidentiala pentru educatie), a fost ministru de resort intre decembrie 2004- si octombrie 2005. Un alt ministru democrat, Mihail Hardau, a fost in fruntea ministerului intre octombrie 2005 si aprilie 2007, perioada in care numarul de studenti la Spiru Haret a crescut cu cel putin 50.000.
A venit apoi liberalul Cristian Adomnitei si apoi Anton Anton (PNL), iar sub cei doi numarul de studenti la Spiru Haret a crescut cu inca 100.000, ajungand, in mandatul Ecaterinei Andronescu, la 311.000.
Chiar a fost Ministerul Educatiei legat de maini si de picioare in aceasta perioada? Cum isi permite o institutie de invatamant superior sa nu comunice ministerului de resort cifra de scolarizare - asa cum arata si Adomnitei si Andronescu - si de ce nu s-au luat masuri vizibile intr-o perioada atat de lunga?
Unde sunt absolventii Spiru Haret?
O alta intrebare. Ce s-a intamplat cu cei 130.000 de absolventi ai Spiru Haret? Unde sunt ei angajati? Sau erau deja angajati in institutii de stat si si-au obtinut diplome facil pentru a beneficia de majorarile salariale date de stat pentru cei cu studii superioare?
Nu exista date privind locul unde sunt angajate persoanele care au obtinut diplome la Spiru Haret. Ministerul Administratiei si Internelor spune ca nu are date decat in privinta angajatilor cu studii superioare si a celor fara, dar ca nu face distinctie daca diplomele au fost obtinute la stat sau la particular.
Insa au fost informatii in presa ca in acest minister exista foarte multi angajati cu astfel de diplome.
Cum se apara Universitatea
Reprezentantii universitatii au contestat ieri acuzatiile venite din partea Ministerului Educatiei, sustinand ca specializarile si programele de studii din cadrul universitatii au fost acreditate sau autorizate provizoriu. "Legea a conferit universitatii dreptul de a organiza examen de licenta si de a elibera diplome, necontestate, pana in aceasta luna, de nicio autoritate", a spus Auralian Gh. Bondrea, rectorul Universitatii "Spiru Haret".
El a mai sustinut ca universitatea functioneaza legal si ca are voie sa organizeze examene de licenta si sa elibereze diplome, indiferent de forma de invatamant (la zi sau la distanta).
Cu toate acestea, reprezentantii Mi-nisterului Educatiei si cei ai ARACIS, agentia care ofera acreditari pentru programele de studiu din universitati, sustin ca au fost refuzati de-a lungul mai multor ani atunci cand au vrut sa evaluze programele derulate de uni-versitate.
In acest an, Universitatea "Spiru Haret" nu a fost inclusa in hotararea de guvern care stabileste lista specia-lizarilor acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, ceea ce inseamna ca nu va putea organiza admitere. De aceea, universitatea a atacat in instanta pozitia ministerului si a Guvernului cu o saptamana si jumatate in urma, potrivit reprezentantilor universitatii. "Nu am primit nicio citatie in acest sens. Ce pot sa spun este ca a fost suspendata aplicarea hotararii de guvern pana la clarificarea situatiei", au declarat reprezentantii Ministerului Educatiei.
Numarul studentilor de la "Spiru Haret" s-a dublat in numai doi ani: daca in 2007 avea 160.000 de studenti, in prezent are peste 300.000 de studenti, adica peste 60% din numarul total de studenti cuprinsi in invatamantul superior de stat (aproximativ 500.000).
In prezent, universitatea are 30 de facultati si 52 de specializari. In hotararea de guvern de anul trecut, in cadrul universitatii functionau 27 de specializari acreditate si 46 cu auto-rizatie provizorie de functionare (in special pentru formele de invatamant de la distanta).
Disputa a luat si o intorsatura politica. PSD i-a cerut duminica seara ministrului Antonescu sa gaseasca o alta solutie decat sa oblige 100.000 de absolventi ai Spiru Haret sa-si dea din nou examenele.