Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) nu se mai pot opune procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, după ce Guvernul a decis ieri, prin ordonanţă de urgenţă, că avizul CCR asupra hotărârilor Parlamentului este unul consultativ.
Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, să modifice Legea Curţii Constituţionale, stabilind că instituţia nu va mai emite un aviz obligatoriu asupra hotărârilor Parlamentului.
Proiectul de ordonanţă, prin care avizul Curţii va fi tratat drept unul consultativ pentru hotărârile Parlamentului, fusese inclus pe agenda suplimentară a şedinţei ieri a Guvernului, fără să fie comunicat public, şi a fost aprobat.
Ordonanţa de urgenţă are un singur articol.
Acesta modifică articolul 27, alineatul 1 din legea Curţii Constituţionale, astfel încât sunt menţinute între hotărârile Parlamentului asupra cărora se poate pronunţa Curtea doar cele referitoare la regulamentele Legislativului.
"Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau cel puţin 25 de senatori", se arată în forma alineatului 1 al art. 27 din lege adoptat prin ordonanţă.
În vechea formă, alineatul respectiv prevedea: "Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, a hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori".
În 25 iunie Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat o lege cu acelaşi text ca al OUG aprobate miercuri de Guvern. Această lege a fost contestată de PDL la CC, care urmează să o ia în discuţie luni, 9 iulie.
"Nu s-a modificat nimic legat de schimbarea ori revocarea judecătorilor Curţii Constituţionale, dar s-a modificat Legea CCR prin revenire la situaţia de dinainte de 2010, când Boc a făcut modificări, argumentul invocat fiind de a nu mai forţa Curtea Constituţională să fie «actor politic» şi să ia partea uneia dintre instituţiile politice aflate în conflict. Altfel spus, s-a luat posibilitatea de a da avize obligatorii legate de hotărârile Parlamentului", au motivat surse guvernamentale decizia schimbării legislaţiei CCR.
Marţi, întrebat de jurnalişti dacă Guvernul intenţionează să schimbe Legea Curţii Constituţionale, premierul Victor Ponta a răspuns negativ.
În urmă cu două săptămâni premierul Victor Ponta le spusese judecătorilor Curţii Constituţionale că trebuie găsită o soluţie prin care parlamentarii să nu "abuzeze" de sesizarea instituţiei în cazul proiectelor adoptate de Legislativ şi a apreciat că nici judecătorii CCR nu îşi doresc să devină a treia cameră a Parlamentului.
El a arătat că este necesar să fie modificată Constituţia anul viitor, iar rolul Curţii Constituţionale să fie întărit din punct de vedere al consolidării "prestigiului şi respectului faţă de deciziile CCR", arătând că este şi vina oamenilor politici care privesc de multe ori Curtea ca un arbitru în bătălia politică între instituţii.
Solicitat ulterior de jurnalişti să clarifice acest discurs, premierul a arătat că proiectele de legi trebuie îndreptate dacă există elemente clare de neconstituţionalitate, dar că nu mai trebuie abuzat de sesizarea Curţii.
Membrii Comisiei juridice au adoptat deja un raport favorabil, fără amendamente la proiectul de lege care scoate hotărârile Parlamentului de sub controlul
Curţii Constituţionale, care îi are ca iniţiatori pe deputatul PNL Cornel Pieptea şi pe senatorul PSD Georgică Severin.
Autorii proiectului propun eliminarea de sub controlul de constituţionalitate al CCR a hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului.
În expunerea de motive a propunerii legislative, Severin şi Pieptea precizează că prin Legea 177/2010 în sarcina Curţii Constituţionale a fost stabilit şi pronunţarea asupra constituţionalităţii hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a plenului
Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite.
Amendamentul deputatului PDL Daniel Buda, potrivit căruia Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe pe subiectul suspendării preşedintelui României, a fost respins de Comisia juridică a Camerei.