Politică

Cum ar vota Parlamentul in cazul in care trebuie sa aprobe imprumutul cu FMI

Cum ar vota Parlamentul in cazul in care trebuie sa aprobe imprumutul cu FMI

Traian Basescu, presedintele Romaniei

08.03.2009, 21:42 24

Presedintele va pune astazi in fata Parlamentului problema necesitatii unui imprumut extern, insa pentru ca vorbele presedintelui sa devina fapte ("nu poti sa impui vremuri de austeritate daca populatia refuza, daca Parlamentul refuza") constitu-tional exista doar doua posibilitati: organizarea unui referendum sau promovarea unui proiect al Executivului care sa fie supus dezbaterii Legislativului.
Cum vor vota parlamentarii in cazul in care un astfel de proiect le va ajunge pe masa?
Doar liberalii par in acest moment ca se vor opune proiectului, democrat-liberalii l-ar vota (de vreme ce conduc Guvernul), UDMR il va vota "sigur", in vreme ce in tabara social-democratilor cuvantul este "ingrijorare". "Constitutional, discursul rostit de presedinte in fata Parlamentului nu se supune dezbaterii. Insa premierul poate veni apoi in fata Parlamentului cu un mesaj si poate sa-si angajeze raspunderea in fata Legislativului pe un program cum ar fi de credite institutionale. Sau presedintele poate convoca un referendum pe aceasta tema", spune Bogdan Olteanu, purtator de cuvant al PNL, fost presedinte al Camerei Deputatilor.
Olteanu vede insa in actiunea presedintelui "o pasare a problemei" catre Parlament, de vreme ce decizia de angajare a unui credit apartine in mod obisnuit Guvernului. Actualul presedinte al Camerei, Roberta Anastase (PD-L), admite ca discursul de astazi din Parlament a sefului statului nu are nimic de a face cu eventualul imprumut.
"Discursul nu este urmat de un efect legislativ. Parlamentul se poate pronunta, daca ii este transmis spre dezbatere un document care trebuie ratificat asa cum se intampla cu un memorandum de imprumut", spune Anastase, care a evitat sa se pronunte asupra votului pe care l-ar da democrat-liberalii intr-o astfel de situatie. Cel mai probabil aceasta parte a acordului de imprumut va implica si FMI.
Presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, s-a pronuntat anterior impotriva unui acord cu FMI (afirmand ca el va fi constrangator si justificat doar daca Guvernul esueaza in stabilirea unui program coerent), in vreme ce liderul PSD, Mircea Geoana s-a declarat "ingrozit" de un astfel de acord. Geoana a spus la finele saptamanii ca este ingrijorat de faptul ca "suntem impinsi catre un acord cu FMI". Se va opune atunci PSD unui acord in eventualitatea in care acesta va ajunge sa fie discutat intr-un fel sau altul de Parlament?
Liderul PSD nu da un raspuns concret si spune doar ca el nu este rezervat in relatia cu FMI, ci fata de necesitatea acestui imprumut : "Cred ca este oportuna adoptarea unui pachet anticriza si a unui nou Cod fiscal si apoi sa vedem daca e nevoie de adoptarea unui acord cu FMI. Sunt rezervat nu in relatia cu FMI, ci doar la ideea ca e nevoie de finantare externa. Am din nou senzatia ca suntem impinsi sau ne repezim ca si in anii '90 intr-un aranjament care are si elemente constrangatoare evidente".
Potrivit lui Geoana, din informatiile sale, saptamana aceasta "va fi o prezenta a FMI la Bucuresti, pentru discutii exploratorii, de tatonare".
Insa el spune ca Guvernul ar trebui sa mai analizeze necesitatea unui astfel de acord.
"Guvernul Romaniei nu are in acest moment un pachet anticriza coerent. Mi-e teama sa suntem impinsi catre un acord cu FMI. Nu spun ca este bine sau rau, dar mi-e teama ca un acord cu FMI predetermina forma si continutul pachetului anticriza in mod absolut, in loc sa fie invers, sa faci un pachet anticriza si apoi sa vorbesti de un imprumut."
Potrivit acestuia, mai intai ar trebui ca Romania sa stie ce politica fiscala are, sa afle ce nevoie de finantare externa exista si ce trebuie facut pentru repornirea creditarii in economie: "Cred ca este oportuna adoptarea unui pachet anticriza si a unui nou Cod fiscal si apoi sa vedem daca e nevoie de adoptarea unui acord cu FMI".
In Parlament, UDMR sprijina public un imprumut cu FMI.
Presedintele executiv al UDMR Laszlo Borbely a sustinut la finele saptamanii, citat de Mediafax, ca UDMR va sprijini contractarea unui eventual credit extern de catre Romania, dar ca decizia "nu este treaba Parlamentului, ci a Guvernului".
"Parlamentul n-are ce sa spuna, e treaba Guvernului contractarea de credite, iar daca va fi un memorandum care trebuie aprobat de Parlament, sunt convins ca va fi votat. Cand esti la ananghie, cand ai probleme, trebuie sa accesezi un credit, toate tarile din jur au facut-o. Noi suntem mult intarziati cu programul anticriza si cu creditul, suntem in stadiul negocierilor. Noi, reprezentantii UDMR, vom sprijini contractarea de credit", a sustinut Borbely.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO