Politică

Cum arată proiectul de buget pe primării: Ministrul Finanţelor a anunţat bugetele pentru Primăria Capitalei şi celelalte primării

Cum arată proiectul de buget pe primării: Ministrul...

Autor: Petriana Condrut, Mediafax

08.02.2019, 15:33 659

Proiectul de buget pentru 2019 arată că la nivelul Capitalei, bugetul este de 49% din impozitul pe venit colectat, în timp ce la cele de sector se alocă 1.250 lei/ locuitor. Totodată, se alocă 6,3 mld. lei pentru acoperirea sumelor necesare pentru persoanele cu handicap şi indemnizaţii însoţitori.

Bugetele locale: Consilii judeţene: creşte de la 250 lei/ locuitor, la 450 lei pe locuitor. Plafon maxim aprobat este de 275 milioane lei.

Bugetele locale; plafon minim 12 milioane lei (cu 7 mil. lei în plus faţă de 2018). Impozit pe venit 60%.

Bugetele primăriilor şi oraşelor: 6 milioane lei (+3 milioane lei faţă de anul 2018). Impozit pe venit 60%.

Primării de comune: creşte de la 750 lei/ locuitor, la 1.000 de lei pe locuitor (plafon minim 2 milioane de lei). ). Impozit pe venit 60%.

Bugetele locale: Primăria Capitalei 49% din impozitul pe venit colectat la nivelul Capitalei

Primăriile de sector- 1.250 lei/ locuitor

Echilibrarea bugetelor locale: 7,5% din IV- se repartizează în mod egal la consiliile judeţene pentru finanţarea bugetelor de funcţionare ale comunelor şi pentru cofinanţarea proiectelor locale.

17,5% din IV- se repartizează tuturor UAT-urilor pentru asigurarea bugetelor de funcţionare. Dacă sunt suficiente se alocă sume defalcate de TVA pentru echilibrare

Cheltuieli descentralizate:

1. centre persoane cu handicap

2. centre pentru prouecţia copilului

3. indemnizaţii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap

Total, 6,3 mld. lei pentru acoperirea acestei sume se alocă din TVA 11,4 mld. lei

"La sectoarele din Bucureşti 1,250 lei pe locuitor este plafonul minim. Pentru finanţarea bugetelor de finanţare a proiectelor comune locale. Acest plafon comun se împarte la judeţe. Totalul 6,1 miliarde de lei care se asigură de la bugetul de stat către nivel local. Finanţarea programelor pentru persoanele cu handicap se asigură din se asigură sumele din cotele defalcate de TVA. Acestea nu se mai regăsesc în anexe. Sumele defalcate din valoarea aduăgat pentru bugetele locale sunt de aproximativ 11,4 miliarde lei", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO