Politică

Cum i-a prins Revolutia pe unii dintre cunoscutii antreprenori romani de acum

16.12.2009, 23:00 202

Ioan Micula co-proprietarul grupului European Food & Drinks,cu afaceri cumulate de aproape un miliard de euro: "Daca nu cadearegimul comunist, nu m-as fi intors in tara din Suedia. Am revenitpentru ca un var de-al meu m-a batut la cap sa in­cepem o afacereDin anumite puncte de vedere sunt dezamagit de ceea ce s-aintamplat in ultimii 20 de ani. S-au schimbat regulile jocului intimpul meciului si noi am pierdut multi bani din cauza asta."

In prezent, fratii Micula au un proces cu statul roman din cauzaeliminarii in 2004 a anumitor facilitati fiscale acordate grupuluipentru investitii in zona defavorizata Stei (judetul Bihor).

Camelia Sucu, actionarul retailerului de mobila de lux ClassLiving: La Revolutie eram studenta la Medicina in ultimul an si amiesit in strada. Ca toti, ascultam Europa Libera, stiam ca s-aintamplat ceva la Timisoara, insa nu avem informatii certe. Eram lamama mea si am auzit la radio. A venit Dan (Dan Sucu, fostul sot alCameliei Sucu - n.red.) si m-a luat. Aveam un Oltcit rosu pe carel-am lasat la Cismigiu, iar de acolo am mers pe jos pana laArhitectura, unde am stat pana dupa miezul noptii. Pe la douanoaptea am mers acasa sa ne schimbam si am revenit mai tarziu."

Ea adauga faptul ca nimeni din cei ce se aflau in strada nustiau ce insemna libertatea, insa simteau ca lipseste ceva."Capitalismul in care am intrat a fost ceea ce aveam nevoie.Aceasta societate in care muncesti, esti lasat sa creezi estemediul in care omul trebuie sa functioneze", mai spune CameliaSucu.

Grigore Horoi, presedintele Agricola Bacau, unul dintre cei maimari producatori locali de carne de pasare, lucra ca economist la oferma avicola in ziua izbucnirii Revolutiei: "Ferma era situataintr-o zona in care era foarte dezvoltat comertul cooperatist siavea parteneriate cu cooperativele unguresti. De aceea, aveam accesla ciocolata, ananas si alte alimente care nu se prea gaseau. Inziua cu pricina (in care a izbucnit Revolutia - n. red.) primisemvizita unei cumnate si o ajutam cu cumparaturile de Craciun. La unmoment dat m-a strigat cineva, am alergat, am alunecat si am intratcu mana intr-un gard viu, ranindu-ma destul de puternic la mana..Asa ca la Revolutie eram ranit."

El sustine insa ca desi acum cu siguranta avem mai multalibertate, aceasta nu este in continuare completa. "Acum 20 de ani,noi nu asteptam capitalismul ca pe o salvare, dar speram ca in urmaRevolutiei se vor schimba anumite persoane din conducere. EvidentRevolutia a fost de bun augur, dar ritmul de dezvoltare alcapitalismului a fost mult prea lent si costul platit mult preamare. Daca nu negam realizarile regimului comunist, am fi fost acummult mai departe", declara Horoi.

George Butunoiu, unul din cei mai cunoscuti head-hunteri: "Indecembrie 1989, aveam 27 de ani, eram inginer fizician, lucram laInstitutul de Cercetari Nucleare de la Pitesti, unde castigam 2.200de lei si faceam planuri cum sa fug din tara. Unde? Oriunde! Candam auzit ca a inceput revolutia, am venit la Bucuresti si am iesitin piata (Piata Revolutiei - n.r.). Imediat dupa aceea m-am apucatde afaceri si am infiintat a 45-a firma din Romania, conformdecretului 54, care a functionat pana in iunie 1990, cand a aparutlegea 31 (legea societatilor comerciale - n.r.). Primul meubusiness a fost o revista de management, care se numea«Occidental»."

"Multi spun acum ca era mai bine pe vremea lui Ceausescu. Eucred ca inainte de 1989 aveam foarte mult timp, acesta eraavantajul, dar nu aveam deloc libertate. Multi regreta timpul deatunci, dar nu se gandesc ca nu ai ce sa faci cu timpul, oricat demult ai avea, daca nu ai niciun fel de libertate. Atunci nu puteaisa faci nimic", spune Butunoiu, care are in prezent doua companii,una de recrutare si alta de software, si este actionar in altepatru firme.

Gabriel Carlig, administratorul companiei Jolidon: "Acum 20 deani eram student. Nu puteam sti ce se va intampla, dar cu sigurantaimi doream sa am propria afacere. Am asteptat din plin acesti anide libertate, cu bune si cu rele, asa cum au fost. Am realizatmulte lucruri de atunci, afacerea Jolidon fiind unul dintreacestea." Reteaua de magazine de lenjerie intima Jolidon a ajuns saruleze in 2008 afaceri de 31,6 mil. euro.

Florin Andronescu, care dezvolta reteaua de clinici Sanador:"Revolutia m-a prins angajat la o intre­prindere de montaj intelecomunicatii, unde eram inginer. Am participat din tribuna, num-am implicat", a spus omul de afaceri Florin Andronescu.

El a obtinut circa 20 mil. euro din vanzarea unor companiiprecum Flanco sau Credisson.

"Consider capitalismul o stare normala. Nu am stiut ce inseamnaacest lucru inainte de Revolutie, dar l-am invatat pe parcurs. Acumimi place din ce in ce mai mult", afirma Andronescu.

Emilian Dobrescu, reprezentant general al Agrana Romania: "Acum20 de ani eram tanar inginer stagiar la Rosiorii de Vede. Pe 22decembrie am venit cu masina la service in Bucuresti si asa m-aprins Revolutia. E drept ca acum avem mai multa libertate, insacapitalismul salbatic pe care l-am avut noi a fost chiar mai raudecat socialismul, cel putin in primii zece ani. Am fi putut sa nedezvoltam altfel."

Ionel Giuglea, directorul general al Alpine Romania, filialalocala a grupului austriac de constructii Alpine.: "Cand a venitRevolutia eram pe marginea unui sant in zona Republica dinCapitala, unde conduceam o echipa de muncitori pentru derulareaunei lucrari. La auzul ca a cazut Ceausescu, muncitorii au inceputsa se bucure si i-am avertizat ca pentru ei n-o sa fie mai bine.Cine le mai dadea salarii pe munca putina, cine le mai dadea casesociale gratis", isi aminteste Ionel Giuglea. El avea 27 de ani laRevolutie si ocupa functia de adjunct de sef de antrepriza, insa in1990 a plecat in Germania.

"Acum dupa 20 de ani pot spune ca pentru realizarea unuibusiness conditiile sunt mai bune, insa pentru muncitori e mai greupentru ca trebuie in sfarsit sa munceasca. Pe atunci spuneambeneficiarului ca lucratorii au sapat 100 de metri de sant si defapt ei faceau trei, numai ca sa primeasca salariu", afirmaGiuglea.

Josef Goschy, proprietarul lantului hotelier Unita: "Sunt un omal capitalismului, imi place sa traiesc in capitalism. Dar inRomania acest capitalism nu a luat o asemenea amploare incat saindeplineasca asteptarile investitorilor. Inainte de 1989 traiam inGermania, iar dupa aceea am venit ca sa investesc in Romania",spune Josef Goschy, proprietarul lantului hotelier Unita cu vanzaride 15 milioane de euro anul trecut.

Fost broker de asigurare in Germania, dar si un impatimit alBursei, Josef Goschy s-a intors in 1990 in Romania cu aproape sasemilioane de marci germane si a inceput sa cumpere proprietatiimobiliare pentru viitoarele sedii ale unei afaceri in asigurari -compania Unita - prima firma de asigurari private din Romania.

Sorin Minea, presedintele Angst: "Am participat la Revolutie. Cuo zi inainte, pe 20 decembrie, am fost la un prieten, care mi-a zissa nu ma mai duc la munca a doua zi pentru ca va incepe Revolutia.M-am dus insa la ferma la care lucram si la un moment dat un vacarcare avea televizor in camera m-a anuntat ca a inceput. M-a duscineva pana la Bucuresti si mi-am petrecut o saptamana pe strazi",povesteste Sorin Minea, presedintele Angst, unul dintre cei maimari producatori de mezeluri de pe plan local, cu afaceri de peste68 mil. euro in 2008.

El sustine ca intotdeauna vedea capitalis­mul ca pe o salvare,insa, in acele zile, problema era inlaturarea lui Ceasescu si acomunismului, deoarece nimeni nu stia ce va urma sau ce era cuadevarat capitalismul. "Romania are un capitalism balcanic, informare, care caniba­lizeaza. Este un pas inainte, insa abia atreia generatie va putea sa inteleaga ce este capitalismul. Nu potsa nu fiu optimist, dar imi pare rau ca schimbarea are loc asa delent", a adaugat Minea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO