Politică

Cum reduce Guvernul TVA şi CAS, dacă veniturile nu cresc ca pondere în PIB, iar cheltuielile nu scad?

Cum reduce Guvernul TVA şi CAS, dacă veniturile nu cresc ca pondere în PIB, iar cheltuielile nu scad?

Cum reduce Guvernul TVA şi CAS, dacă veniturile nu cresc ca pondere în PIB, iar cheltuielile nu scad?

Autor: Iulian Anghel

29.01.2013, 00:08 1317

Dar, în condiţiile în care esti­mările pe care le-a publicat Ministerul Finan­ţelor şi în strategia fiscal-bugetară 2013-2015 şi în raportul care în­so­ţeşte proiectul bugetului pe 2013 nu in­dică o creştere a veniturilor ca pondere în PIB până în 2016, în vreme ce cheltuielile se menţin constant cu două puncte din PIB peste venituri, de unde "spaţiu fiscal" pen­tru reduceri de taxe?

Raportul pe bugetul din 2013 indică drept perspectivă până în 2016 - an care coin­cide cu finalul mandatului actualului gu­vern - venituri ale bugetului general con­soli­dat cam la acelaşi nivel - 33,6% în 2013, 33,9% din PIB în 2014 şi 2015 şi 33,8% din PIB în 2016. În aceeaşi vreme, cheltuielile bu­getului general consolidat se menţin egale în toţi aceşti ani, la 35,7% din PIB.

Propoziţiile-cheie în raportul pe bugetul pe 2013: echilibru macroeconomic şi disci­plină fiscală. În zeci de locuri din documen­tul citat se vorbeşte despre combaterea eva­ziunii fiscale şi o mai bună colectare a taxelor datorate statului.

Consiliul Fiscal arată regulat în ra­poar­tele sale că eva­ziunea fiscală în România de­pă­şeşte 10% din Pro­dusul Intern Brut. Însă veni­tu­rile prog­no­za­te ale statului ră­mân, până la fi­nalul lui 2016, aproa­pe con­stan­te ca pon­dere în PIB, la un nivel foar­te jos, ceea ce în­seam­nă că nu se aş­teap­tă ni­mic spec­tacu­los pe aceas­tă zonă.

Veniturile în plus la buget vor veni, aşadar, doar din creş­terea nomi­na­lă a PIB, dar aştep­tările nu sunt prea mari pentru că econo­mia ar ur­ma să evolueze şi ea modest - de la o creş­tere estimată de 1,6% în acest an la 2,8% în 2015. În această situaţie, vor fi majorate alte ta­xe pentru a putea fi redusă TVA sau in­tro­dusă im­pozitatea pro­gre­sivă a veniturilor sa­la­riale, în condiţiile în care cheltuielile nu scad?

Analiştii sunt rezervaţi când vine vorba de cifrele publicate de Finanţe.

"Perspectivele pe termen mediu sunt greşite pentru că se pleacă de la o «bază» greşită"

Potrivit lui Emil Duca, analist financiar, totul depinde de modul în care evoluează eco­nomia. Dar perspectivele pe termen me­diu ar fi greşite pentru că se pleacă de la o "bază" greşită.

"Perspectivele pe termen mediu sunt greşit întocmite, în opinia mea, tocmai pentru că pleacă de la un fundament greşit - anume creşterea economică din 2013. Şi, în ceea ce mă priveşte, eu nu văd creştere economică anul acesta."

Duca spune că guvernanţii nu vor putea reduce simultan şi TVA şi impozitul pe veniturile salariale: "Nu există spaţiu fiscal, cum le place să spună, nu au resurse finan­cia­re. În privinţa cheltuielilor, ele nu vor fi re­duse (pentru a crea condiţii pentru reducerea ta­xelor - n.n.) şi, cel mai probabil, se va umbla la cheltuielile de investiţii pen­tru a reduce, eventual foarte puţin, TVA. Nu vor fi condiţii pentru reduceri de taxe de­cât în măsura în care se iau măsuri spec­ta­culoase, dar eu nu văd acum astfel de măsuri."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO