Politică

Cum s-a miscat economia in 20 de ani de libertate

Cum s-a miscat economia in 20 de ani de libertate
16.12.2009, 23:03 20

Produsul Intern Brut al Romaniei a scazut in primii trei ani dedupa revolutie, primii in care societatea a cunoscut muguriieconomiei de piata. Lucrurile au inceput sa evolueze spectaculos inpreajma aderarii la NATO si au cunoscut ritmuri nemaiintalnite dupaaderarea la Uniunea Europeana, pe fondul cresterii increderiiinvestitorilor si a capitalului strain in potentialul economieiromanesti.

Investitiile straine directe au depasit un volum anual de 1 mld.euro in 2000, cand, dupa o perioada de cadere de trei ani, economiaa inceput sa-si revina. O evolutie spectaculoasa se inregistreazain anii urmatori, odata cu aderarea la NATO si UE, perioada carecoincide si cu privatizarea sistemului bancar sau a unor importantiagenti economici precum Petrom. Insa increderea investitorilor caaici se pot face afaceri a cantarit foarte mult.

Ceausescu a infometat o tara intreaga pentru a plati datoriaexterna a Romaniei. Faptul ca a te indatora reprezinta ooportunitate, daca aceasta indatorare contribuie la dezvoltareaunei afaceri a inceput sa fie redescoperit dupa revolutie. Daca, inurma cu 10 ani, statul facea eforturi si sacrificii sa poataimprumuta, sa spunem, 100 mil. euro de la FMI, faptul ca Romania acrescut economic puternic face ca imprumutul de 20 mld. euro deacum sa nu mai fie considerat un pericol mortal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO