Politică

Cum s-a miscat economia in 20 de ani de libertate

Cum s-a miscat economia in 20 de ani de libertate
17.12.2009, 23:00 22

Romania este, dupa Bulgaria, cea mai saraca tara din UniuneaEuropeana. Insa nu trebuie uitat de unde s-a plecat. De la unsalariu mediu net de 50 de euro in 1992 romanii au ajuns sacastige, in 2008, un salariu mediu net de 355 de euro. Salariile au inceput sa creascaputernic in ultimii ani pe fondul lipsei fortei de munca (milioanede romani muncesc in strainatate) intr-o economie care avea toateatuurile de partea ei. Salariile au crescut puternic si inadministratie, echilibru care trebuie refacut acum. Recesiunea si-aspus cuvantul asupra castigurilor salariale.

Inflatia, care in primii ani ai revolutiei ajunsese la ritmuriametitoare (250% in 2003), pe fondul liberalizarii preturilor, osituatie pe care romanii nu o cunoscusera in timpul comunismului, ascazut la o cifra abia dupa 15 ani de la revolutie.

Somajul in Romania nu a fost chiar de speriat, de-a lungulvremii, cea mai inalta cifra a sa fiind inregistrata in 1999, inanii in care Romania se afla in plina criza economica. Ulterior, in statistici, somajul a scazut. Darnu trebuie uitat ca peste trei milioane de romani se afla la lucruin strainatate. Acesta a fost imensul avantaj al integrarii inUniunea Europeana - faptul ca cei care nu aveau locuri de muncaaici le-au putut cauta in Europa, trimitand, in aceeasi vreme,acasa miliarde de euro.

Productia industriala a scazut accentuat in primii ani de duparevolutie, atunci cand Romania, pe fondul destramarii fostuluiimperiu comunist, a pierdut unele piete traditionale, ale fostuluiCAER (Consiliu de Ajutor Economic Reciproc). Si-a revenit usor intimpul premierului Vacaroiu, dar datele arata ca acea crestere afost mai degraba o crestere "pe stoc" a unei industriinerestructurate. Productia industriala si-a reinceput prabusirea inanii guvernarii de dreapta a regimului presedintelui Constantinescucare a fost obligat sa taie in carne vie si sa restructurezedramatic sectoare energoface precum mineritul si metalurgia.Industria a inceput sa creasca dupa 2000 si a atins varful in2001.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO