Politică

Cum se schimbă harta ţării cu primarii aleşi într-un singur tur

Cum se schimbă harta ţării cu primarii aleşi într-un singur tur

Autor: Iulian Anghel

01.06.2011, 16:48 750

O analiză a alegerilor locale de acum trei ani arată cărezultatul nu s-ar fi schimbat semnificativ dacă primarii ar fifost aleşi într-un singur tur de scrutin şi nu în două aşa cum s-aîntâmplat.


Camera Deputaţilor a adoptat miercuri o lege care anulează celde-al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarilor, candidatulcare a întrunit cele mai multe voturi urmăând să fie declaratcâştigător.


În alegerile trecute organizate în două tururi, 25 de municipiireşedinţă de judeţ au fost câştigate din primul tur, şi 16 în turulal doilea. În 15 dintre primăriile din a doua categorie, primariicare au obţinut cele mai multe voturi în primul tur (deci ar fiautomat câştigători în cazul unui scrutin cu un singur tur) aucâştigat turul al doilea. Doar la Bistriţa, candidatul PSD OvidiuCreţu a câştigat în al doilea tur, deşi se clasase în turul 1 înspatele democrat-liberalului Vasile Moldovan.


USL (PSD şi PNL) deţine controlul a 18 oraşe reşedinţă de judeţ,iar PDL controlează 15. Problema cu noul sistem de vot va fi înoraşele unde candidaţii sunt apropiaţi ca procente de încredere,pentru că aici rezultatul va ţine de mobilizarea fiecărui partid şinu de sprijinul pe care l-ar putea obţine un candidat de la unaltul ieşit din cursă în turul întâi.
Din această cauză, o analiză a PSD arată că partidul ar puteapierde oraşele Buzău, Iaşi, Vaslui şi Bistriţa, pe care ledeţine.
Din acelaşi motiv specialiştii apreciază că UDMR ar putea fiavantajat întrucât de obicei populaţia maghiară din oraşele cu20-30% dintre locuitori de etnie maghiară îşi alege un singurcandidat, în vreme ce partidele româneşti îşi irosesc voturile.Astfel se poate ajunge ca un candidat maghiar să câştige cu 20-30%din voturi (situaţia se poate repeta oriunde în altă parte cuaceste procente).


PSD apreciază că PDL îşi va păstra cele 15 primării reşedinţă dejudeţ, iar social-democraţii ar putea pierde patru.


Institutul pentru Politici Publice a realizat o simulare pe datelealegerilor din 2008, apreciind că într-un numar de 387 de primăriidin ţară, reprezentând 12% din totalul primăriilor, rezultatulfinal la vot ar fi putut fi diferit, în cazul în care scrutinul eraorganizat într-un singur tur. Din cele 387 de primării, în doar 48de localităţi urbane primarul ar fi fost altul dacă s-ar fi aplicatschimbarea propusă astăzi (intre ele un singur municipiu reşedinţăde judeţ - Bistriţa).


Specialiştii susţin că problema alegerilor într-un singur scrutinva fi cea de legitimitate încât se poate ajunge la situaţii caprimarii să fie aleşi cu 10 - 20% din voturile cetăţenilor, doarpentru că au ieşit pe primul loc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO