Politică

Cum se văd alegerile din cafenelele de pe Dorobanţi. ”"Doar dacă aş candida eu, aş merge să mă votez”"

Cum se văd alegerile din cafenelele de pe Dorobanţi....

Autor: Roxana Pricop, Adelina Mihai

09.12.2012, 19:05 567

Pe Calea Dorobanţi, polul cafenelor high class din Bucureşti, alegerile parlamentare de ieri au împărţit oamenii în două tabere: cei care merg la vot pentru că vor o situaţie economică mai bună şi cei care nu merg la vot fiind lipsiţi de speranţă că noii senatori şi deputaţi ar putea aduce o schimbare. În restaurantul La Belle Epoque, singura masă ocupată la ora 12.45 este cea la care stă Eugen, artist liber profesionist în vârstă de 47 de ani, alături de soţia sa. Cei doi au comandat cafea şi tiramisu. Întrebat dacă a votat, Eugen a răspuns: "Merg de fiecare dată să votez. Am fost de dimineaţă la vot, m-a surprins faptul că era coadă. Eram doar eu şi pensionarii". Este detaşat şi adaugă că o va convinge să voteze şi pe soţia sa, care refuză să răspundă la întrebările adresate de reporterii ZF. Nu îi sunt străine modul în care funcţionează economiile altor ţări şi crede că ar trebui implementate şi în România măsuri economice care funcţionează în afară.

"Ca măsură economică, ar fi un singur lucru pe care l-aş face: aş pune o taxă de 5% pe rulajul unei firme în România, pe cifră de afaceri, aşa cum am văzut în Singapore", a adăugat el.

Peste drum de restaurantul de inspiraţie belgiană se află localul Chocolat, aproape plin de clienţi. Aceştia sunt fie persoane singure care îşi citesc mailul în faţa unei ciocolate calde, fie familii cu copii care îşi petrec amiaza de dumincă la adăpost de vremea urâtă de afară. Înăuntru este o atmsoferă caldă.

Aşezat pe unul dintre scaunele înalte din faţa barului este Adrian Oprea, managerul locului, în vârstă de 46 de ani. Îi cerem permisiune să vorbim cu clienţii, însă refuză. Întrebat dacă el a mers la vot, managerul a răspuns franc:

"Nu am mers şi nici nu voi merge la vot pentru că sunt dezamăgit de modul în care a fost condusă ţara. Niciunul dintre cei cu care am votat până acum nu s-a ţinut de promisiuni, nu am văzut niciun proiect viabil, care să fie şi implementat. Doar dacă aş candida eu, aş merge să mă votez. Nu mă aştept să se schimbe nimic după aceste alegeri parlamentare".

Deşi spune că nu votează, Adrian are însă o serie de aşteptări de la viitori aleşi:

"Trebuie revizuite şi flexibilizate legile din domeniul muncii, pentru a scoate la suprafaţă munca la negru. Candidaţii sunt doar nişte ciocoi care ajung în politică pentru că au un ciolan de ros. Ar trebui mai multe schimbări în legislaţia muncii, schimbări în legislaţia fiscală, pentru ca IMM-urile şi clasa mijlocie să fie încurajate. În ultimii ani, politicienii nu au luat nicio măsură care să ne ajute. Creşterea TVA-ului nu a revitalizat nimic în economie, a fost o măsură luată doar de dragul de a fi luată, fără beneficii pentru noi, agenţii economici", a conchis managerul.

De rezultatul acestor alegeri depinde viitorul României în următorii patru ani, iar modul în care oamenii aflaţi în cafenele şi restaurantele de pe Calea Dorobanţi privesc acest lucru este reprezentantiv pentru întreaga Românie, dezbinată între electoratul activ şi cel pasiv care alege să nu aleagă fiind dezamăgit de clasa politică. Atât clienţii cât şi proprietarii cafenelelor sau restaurantelor din Calea Dorobanţi dar şi din orice altă arteră comercială din România depind de polticieni pentru că orice măsură legislativă, orice modificare de impozit ar putea face mai târziu diferenţa dintre un salariu mai mare şi un şomaj sau dintre un cont pe profit şi unul pe pierdere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO