Politică

Cum va putea acest guvern să depăşească impresia că este unul de umplutură?

Cum va putea acest guvern să depăşească impresia că este unul de umplutură?

Autor: Iulian Anghel

05.09.2010, 23:59 28

Schimbările petrecute în sânul echipei guvernamentale ridicăsemne de întrebare cu privire la seriozitatea cu care a fost făcutăremanierea şi la intenţia şefului guvernului, Emil Boc, de a-şialege o echipă puternică, capabilă să traverseze lunga perioadădificilă care se aşterne în faţa României.

Presiunea publică asupra Guverului era imensă şi schimbările erauiminente, mai cu seamă că fuseseră anunţate de multă vreme. Dar dece a fost atunci atât de surprins fostul ministru al finanţelor,Sebastian Vlădescu, de înlocuirea sa din funcţie? Ce s-a petrecutîn spatele uşilor închise şi câtă speranţă de viaţă dau acestui nouguvern cei care l-au conceput?
Victor Ponta, liderul opoziţiei PSD, nu este un prieten al luiSebastian Vlădescu şi o spune deschis. Dar remarcă: "E o prostie săschimbi ministrul de finanţe cu o lună înainte să întocmeştibugetul de stat şi în mijlocul negocierilor cu FMI şi cu ComisiaEuropeană. Nu sunt un mare admirator al domnului Vlădescu, e totuşiun bun profesionist şi era un ministru de finanţe care lucra laceva în acest moment".
Despre noul ministru de finanţe, deputatul PDL GheorgheIalomiţianu, Victor Ponta spune: "Noul ministru (...) pe care noil-am remarcat cu toţii în Parlament prin faptul că tace foarteinteligent la absolut toate discuţiile despre finanţe, oricât deinteligent şi oricât de bun ar fi, cred că-i trebuie cel puţin olună să înveţe unde îi este biroul".

Semnele de întrebare privind acest nou guvern au fost ridicate defaptul că, în momentul în care schimbi ceva în plan politic - PDLadmite deschis că avea nevoie de o îmbunătăţire a imaginii - vii cunume sonore. Nimic nu este mai important pentru România, în acestmoment, decât ca ea să-şi recâştige încrederea în sine şi acestlucru ar fi putut fi, parţial, realizat prin "racolarea" în Guverna unor nume cunoscute, arată analiştii. Rochiile cele mai frumoasese aşază totdeauna în vitrină, nu se ţin în magazie.
"Nu aveau în magazie rochii mai bune", comentează profesorul deştiinţe politice de la Universitatea Bucureşti Daniel Barbu.
"Sunt îngrijorat, pentru că înlocuitorul ministrului finanţelor(noul ministru al finanţelor Gheorghe Ialomiţeani - n.n.) este unnecunoscut. Dacă va trebui să înveţe acum funcţionareaministerului, va fi o perioadă proastă. Nu se fac experimente înperioade de criză", afirmă pentru Agenţia France Presse analistuleconomic Aurelian Dochia.

"Observ o oarecare vulnerabilitate la domnul Ialomiţianu, care nu aavut experienţa negocierilor internaţionale", a comentat, pentruaceeaşi agenţie, preluată de Mediafax, analistul financiar BogdanBaltazar, precizând, totuşi, că lui Ghorghe Ialomiţeanu ar trebuisă i se acorde o şansă.
Publicaţia britanică The Economist asemuia, la finele săptămânii,remanierea din sânul guvernului român cu o gală a premiilor Oscar:"Unii dintre câştigători au fost surprinşi, chiar emoţionaţi pânăla lacrimi, dar foarte bucuroşi că au fost consideraţimerituoşi".
Ce şanse are noul guvern de a face ceva notabil? "Este un guvernnăscut mort. Nu va face nimic. Va trăi târâş. Este un guvern desacrificiu, un guvern al răfuielii din PDL", comentează profesorulde ştiinţe politice Stelian Tănase.

Lipsă de imaginaţie sau lipsă de soluţii? "Şi una, şi alta. Maimult, este vorba despre lipsa oricărui criteriu care garantează oguvernare şi de lipsa oricărei înţelegeri despre ceea ce presupunesă guvernezi o ţară", susţine, la rândul său, profesorul DanielBarbu.
Dintre cei şase miniştri care au depus jurământul la finelesăptămânii - Ion Ariton la Economie, Gheorghe Ialomiţianu laFinanţe, Valerian Vreme la Comunicaţii, Ioan-Nelu Botiş la Muncă şiProtecţie Socială, Anca Boagiu la Transporturi , Valeriu Tabără laAgricultură - doar ultimii doi sunt mai cunoscuţi. Cee ce îi uneşteeste faptul că, cu toţii, sunt parlamentari. Astfel, în acestmoment, nu mai există în guvernul Boc 5 niciun independent.
Cristian Preda, deputat european din partea PDL, unul dintremembrii grupului de opoziţie din sânul partidului de guvernământ,comentează cu ironie: "Premierul - care a susţinut mereu căremanierea se face, nu se discută - a aşteptat să discute cugrupurile parlamentare pentru a face schimbările în guvern. Amputea spune că remanierea s-a parlamentarizat. (...)"
Preda face parte din grupul de oameni politici din PDL care ar fidorit o schimbare profundă în Guvern care să înceapă chiar cuprimul-ministru. Liderul informal al acestui grup este Elena Udrea,ministrul dezvoltării, un apropiat al şefului statului. Cumcomentează acum Elena Udrea schimbarea din Guvern? "Cred că un noupremier şi un nou Cabinet ar fi beneficiat de o perioadă de graţiedin partea românilor, un timp suficient pentru ca primele efecteale ieşirii din criză să se facă simţite."
Viaţa noului guvern va fi una dificilă - un dans pe sârmă. Opoziţiapregăteşte o moţiune de cenzură care va fi depusă, cel maiprobabil, în octombrie. Susţinerea parlamentară a coaliţiei deguvernare este una şubredă - maximum 25 de voturi îi mai trebuieopoziţiei pentru a trânti guvernul în Parlament. A fost acestCabinet ima­ginat să reziste doar până la moţiunea decenzură?
Analistul Stelian Tănase spune: "Acest Guvern poate să meargă şipână la finalul mandatului, dacă PDL se mobilizează în Parlament.Dar nu ar fi o surpriză să cadă ţinând cont de faptul că este unguvern născut dintr-o răfuială în sânul democrat-liberalilor. Şansalui este că parlamentarii PDL nu doresc alegeri anticipate lacare
s-ar ajunge, foarte probabil, dacă Guvernul cade".
Fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, a spus, de altfel,la finele săptămânii, că PDL nu doreşte anticipate.

Averile noilor miniştri

Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor, are şase terenuriintravilane, în suprafaţă totală de 5.978 de metri pătraţi, unapartament şi două case, în oraşul Braşov şi judeţul Braşov,conform declaraţiei de avere depusă de acesta la 14 iunie, în carese specifică faptul că bunurile imobiliare enumerate au fostmoştenite de soţia acestuia, au fost câştigate în instanţă sau aufost cumpărate.
Valerian Vreme, ministrul comunicaţiilor, are un teren agricol de1.865 de metri pătraţi, două terenuri intravilane, cu o suprafaţăcumulată de 2.465 de metri pătraţi, trei apartamente, o casă şidouă spaţii comerciale, în Oneşti şi Bacău, toate obţinute princumpărare, potrivit declaraţiei de avere depusă de demnitar la 10iunie.
Valeriu Tabără, ministrul agriculturii, are în proprietate douăterenuri intravilane, în suprafaţă cumulată de 4.400 de metripătraţi, şi a două case, acestea fiind situate într-o comună dinjudeţul Timiş şi în Timişoara, conform declaraţiilor de avere aleacestuia, actualizate în iunie.
Ioan Nelu Botiş, ministrul muncii, este proprietar al unui terenintravilan, de 1.929 de metri pătraţi, în judeţul Cluj, al uneicase şi al unui spaţiu comercial în municipiul Bistriţa. Potrivitdeclaraţiilor de avere şi de interese, depuse la 2 iunie, familiaBotiş deţine tablouri estimate la 3.000 de euro, iar soţiaministrului este acţionar unic al unei societăşi comerciale carei-a adus venituri şi dividende în valoare cumulată de 210.000 delei.
Ion Ariton, ministrul economiei, conform declaraţiei sale de averedepusă pe 14 iunie, nu deţine terenuri, ci doar un apartament,moştenit, o casă, ambele în Sibiu, precum şi o casă de vacanţă înjudeţul Sibiu. Ariton are acţiuni de aproximativ 45.000 de lei la obancă, dar şi datorii de 30.000 de euro, scadente în 2011, la douăpersoane fizice.
Anca Boagiu, ministrul transporturilor, are averea cea mai micădintre noii miniştri ai Cabinetului Boc, dar cele mai mari datorii.Actualul ministru al transporturilor, conform declaraţiei de averedin 15 iunie, este proprietar al unui apartament în Constanţa, alunei case, în Bucureşti, al unui autoturism din 2008 şi al unuicont bancar de investiţii, în sumă de 23.714 lei. Anca Boagiu acontractat un împrumut bancar de 285.000 de lei şi are o datorie de40.000 de euro. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO