Politică

Curtea Constituţională: Mandatul judecătorilor CCR, recunoscut ca vechime în profesia de magistrat

Curtea Constituţională: Mandatul judecătorilor CCR,...

Autor: Cătălina Mănoiu

05.05.2016, 13:38 128

În forma actuală, legea nu consideră mandatul de la CCR ca vechime în profesia de magistrat.

Judecătorul CCR Mona Pivniceru a contestat articolul 82 alin.(2) din Legea nr.303/2004 după ce şi-a depus dosarul pentru pensie specială de magistrat şi nu a putut să se pensioneze pentru că mandatul de la Curte nu i-a fost considerat ca vechime în profesia de magistrat.

Judecătorul CCR Tudorel Toader se află într-o situaţie similară cu Mona Pivniceru, putând să beneficieze, de asemenea, de decizia prin care CCR privind articolul 82 alin.(2) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat joi că este normal ca judecătorilor de la CCR să li se recunoască anii de activitate de la Curte ca vechime pentru pensie, afirmând că în legislaţia actuală apare "o problemă de interpretare".

''Sigur, suntem magistraţi, că aşa scrie la lege. De exemplu avem acelaşi salariu ca judecătorii de la Curtea Supremă şi toate celelalte drepturi (…) este normal ca şi pensia să o avem la fel, nu? Nu este decât o problemă de interpretare acolo, nu este nimic altceva. Ca şi sumă, ca şi cuantum este acelaşi cuantum de pensie ca al judecătorilor, ca procent din salariu, ca şi judecătorii de la orice instanţă, dar este problema cealaltă, că pe noi legea aceea nu ne consideră vechimea de aici (de la CCR-n.r.) vechime pentru pensie'', a declarat Zegrean

Pivniceru a fost numită la CCR prin Hotărârea Senatului României nr.12 din 26 martie 2013, pentru un mandat de 9 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO