Politică

Curtea Constitutionala prelungeste incertitudinea in privinta cercetarii ministrilor

14.11.2007, 21:37 20

Curtea Constitutionala a amanat cu o saptamana decizia in privinta exceptiei de neconstitutionalitate formulata de Avocatul Poporului referitoare la unele prevederi ale Legii responsabilitatii ministeriale si la cele ale Ordonantei referitoare la componenta Comisiei speciale de la Cotroceni.
Avocatul Poporului, Ioan Muraru, a contestat la Curtea Constitutionala legalitatea componentei Comisiei speciale de la Cotroceni, respectiv prezenta judecatorilor in comisie.
In lipsa unei clarificari in acest domeniu, Parchetul nu-i poate cerceta pe ministri. Comisia de la Cotroceni care ii recomanda presedintelui sa avizeze sau nu urmarirea penala impotriva ministrilor a fost desfiintata de guvern si inlocuita cu alta a doua zi, dupa ce Parchetul Anticoruptie a anuntat inceperea urmaririi impotriva ministrilor Tudor Chiuariu si Paul Pacuraru.
Potrivit modificarilor aduse prin OUG 95-2007 Legii privind raspunderea ministeriala, Comisia prezidentiala careia i se solicita de catre Parchet aviz pentru declansarea urmaririi penale fata de un membru al Guvernului este formata din cinci judecatori.
Avocatul Poporului considera insa ca puterea judecatoreasca, in randul careia se numara judecatorii, s-ar imixtiona, astfel, in puterea executiva, intrucat Comisia constituita la nivelul Administratiei Prezidentiale are natura administrativa, specifica puterii executive.
Potrivit Constitutiei, functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.
Avocatul Poporului a criticat faptul ca judecatorii se vor pronunta asupra unor acte premergatoare inceperii urmaririi penale, in conditiile in care parchetele conduc si supravegheaza activitatea de cercetare penala.
Si Consiliul Superior al Magistraturi (CSM) a amanat ieri dezbaterea notei privind plangerile formulate de doua organizatii care au contestat procedura numirii judecatorilor in cadrul Comisiei speciale de la Cotroceni.
CSM a luat aceasta decizie deoarece exista mai multe plangeri formulate cu acest obiect, motiv pentru care s-a decis ca toate contestatiile sa fie conexate, iar grupul de lucru sa formuleze un punct de vedere unitar.
Consiliul urma sa ia in dezbatere nota Directiei legislatie privind o plangere fata de hotararea prin care Consiliul a transmis Presedintiei propunerile pentru Comisia speciala de la Cotroceni.
Potrivit site-ului CSM, nota vizeaza plangerea prealabila, formulata de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Societatea pentru Justitie, impotriva Hotararii nr. 433/18 octombrie 2007 pronuntata de Sectia pentru judecatori a CSM, prin care au fost inaintate catre presedintele Romaniei propunerile de numire in Comisia speciala instituita pentru analizarea sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii Guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO