Politică

Curtea de Conturi: Guvernul trebuia să facă o rectificare negativă atât în iulie, cât şi în noiembrie

Curtea de Conturi: Guvernul trebuia să facă o...
09.02.2017, 00:04 276
Vicepreşedintele Curţii de Conturi Vasile Cosmin Nicula a spus ieri că din datele primite de instituţia sa, am­bele rectificări bugetare operate de guvernul Cioloş în 2016 trebuia să fie negative. El adaugă însă că nu poate fi vorba de date false care să fi stat stat la baza rectificărilor bugetare.
 
„Din datele pe care noi le-am primit de la Ministerul de Finanţe, respectiv prognoza veniturilor sau programarea veniturilor din bugetul pe 2016 şi realizatul pe care l-au avut atât în prima parte a anului la prima rectificare bugetară, cât şi la a doua rectificare bugetară, datele pe care noi le avem şi pe care le-am prelucrat spuneau foarte clar că guvernul trebuia să facă o rectificare bugetară negativă atât pentru cea din iulie, cât şi pentru cea din noiembrie“, a afirmat Nicula la finalul şedinţei comisiilor reunite de buget, unde a fost audiat.
 
Curtea de Conturi face o verificare care va cântări la conturarea unui punct de vedere parlamentar asupra rectificărilor bugetare operate de fostul guvern în 2016, după ce PSD a acuzat că diferenţa dintre veniturile preconizate în legea bugetului şi veniturile finale a fost în 2016 de peste 10 miliarde de lei. PSD a mai acuzat, la momentul în care lucra la legea bugetului pe 2017, că, deşi era vizibil că veniturile preconizate iniţial nu vor fi realizate, guvernul Cioloş a făcut rectificări pozitive. Acest lucru a făcut ca diferenţa dintre veniturile preconizate la ultima rectificare din noiembrie şi veniturile finale să fie şi mai mare – 223 mld. lei venituri la finalul anului, faţă de 235 mld. lei venituri preconizate la rectificarea din noiembrie. Iniţial PSD a susţinut că avem de-a face cu “o gaură” în buget, pentru ca apoi să admită că este doar o diferenţă de prognoză, dar motivul pentru care guvernul a făcut rectificări pozitive în loc de rectificări negative încă ar urma să fie explicat într-un raport parlamentar.
 
Astăzi fostul premier Dacian Cioloş, foştii miniştri Anca Dargu şi Vasile Dâncu ar urma să fie audiaţi de comisiile de buget, care anchetează rectificările bugetare din 2016, singurul care a transmis un mesaj comisiei, motivându-şi absenţa, fiind Dâncu. Sorin Nicula a precizat că nu se poate vorbi despre date false care au stat la baza rectificărilor bugetare făcute de guvernul Cioloş.
 
''Nu cred că putem vorbim de date false. Noi am făcut o analiză şi la nivelul principalilor ordonatori de credite. Ne-am axat doar pe cele 15 întrebări care ne-au fost adresate de către Camera Deputaţilor'', a spus acesta.
 
Datele vor fi certe doar în momentul în care se va închide contul de execuţie bugetară, a precizat Nicula.
 
''Acest lucru are termen maxim de finalizare de 30 iunie 2017, iar după imediat, începând cu luna august, Curtea de Conturi va intra cu auditul financiar pe contul de execuţie bugetară, unde atunci putem să vorbim de date cert'', a detaliat vicepreşedintele Curţii de Conturi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO