Politică

Dan Ioan Popescu da statul roman in judecata la Strasbourg

21.10.2005, 21:11 25

Fostul ministru PSD al economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, a anuntat ieri ca intentioneaza ca, impreuna cu sotia sa, sa actioneze in judecata statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, acuzand ca, in procedura de verificare a averii, le-au fost incalcate mai multe drepturi.

Popescu sustine ca intreaga ancheta in legatura cu averea familiei sale, care a fost demarata la solicitarea unei organizatii neguvernamentale, este orchestrata politic. Acesta insa s-a ferit sa incrimineze direct vreun politician ca s-ar afla in spatele acestei anchete, desi, la insistentele presei, i-a indicat pe presedintele Basescu si pe ministrul justitiei, Monica Macovei.

Liderul organizatiei PSD Bucuresti a declarat ca termenul de solutionare a acestei spete a fost depasit si a acuzat mai multe ilegalitati comise de autoritati in modul in care au desfasurat ancheta. Popescu crede ca Ilie Botos a incalcat Constitutia, intrucat a permis demararea anchetei "doar pe baza declaratiilor de avere si a trei articole de presa". De asemenea, Popescu sustine ca Botos si fostul sef al sectiei a doua a Parchetului instantei supreme, Constantin Draghici, au incalcat procedura prevazuta in astfel de cazuri, deoarece au continuat ancheta dupa inaintarea dosarului catre comisia constituita in acest sens la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Popescu s-a declarat scandalizat de modalitatile "comuniste" in care au actionat procurorii. "Este incredibil ca in democratie legile sunt ca in comunism. Se incalca in mod flagrant prezumtia de nevinovatie, atat timp cat cel cercetat este obligat sa aduca probe in apararea sa si nu anchetatorul", s-a plans Popescu. Acesta a facut o paralela intre legea controlului averilor demnitarilor adoptata in 1996 si celebra Lege 18 din perioada comunista.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO