Politică

Dan Şova rămâne cu controlul judiciar şi cu interdicţia de a comunica şi a se apropia de Ponta

Dan Şova rămâne cu controlul judiciar şi cu...

Autor: Cătălin Lupăşteanu, Livia Ispas

21.09.2015, 17:53 157

Judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a analizat, luni, la primul termen din dosarul "Turceni-Rovinari", măsurile asiguratorii şi preventive dispuse de procurori, senatorul Dan Şova fiind trimis în judecată cu măsura controlului judiciar.

În urma discuţiilor din dosar, care au avut loc cu uşile închise, judecătorul a menţinut măsura preventivă a controlului judiciar luată de procurori în cazul lui Dan Şova.

De asemenea, judecătorul a respins ca neîntemeiată cererea lui Dan Şova de a fi ridicată, din cadrul măsurii controlului judiciar, "obligaţia de a nu depăşi o anumită limită teritorială, fixată de organul judiciar, decât cu încuviinţarea prealabilă a acestuia".

"În baza art. 215 alin. 9 C.pr.pen. raportat la art. 215 alin. 8 C.pr.pen., respinge, ca neîntemeiată, cererea formulată de inculpatul Şova Dan-Coman de modificare a obligaţiei prevăzute de art. 215 alin. 2 lit. d C.pr.pen. impusă pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, în sensul înlăturării interdicţiei de a se apropia de inculpatul Ponta Victor Viorel şi de a comunica direct sau indirect cu acesta", potrivit deciziei judecătorului de cameră preliminară.

Decizia poate fi contestată de Dan Şova tot la instanţa supremă.

Senatorul Dan Şova a declarat luni, la ieşirea de la ICCJ, că nu îşi va da demisia şi că nici premierul Victor Ponta, alături de care este judecat în cazul "Turceni-Rovinari", nu ar trebui să demisioneze, arătând că întotdeauna a respectat Constituţia şi că nu are emoţii pentru dosarul său.

Dan Şova a mai arătat că nu-l derajează interdicţia stabilită de procurori de a lua legătura cu premierul Victor Ponta, adăugând că dosarul se dezbate în sala de judecată.

Întrebat cum vede faptul că "Ungaria ne arată cu degetul", respectiv că suntem prima ţară al cărei premier în funcţie este trimis în judecată, Şova a răspuns: "Prin prisma prezumţiei de nevinovăţie reglementată de Constituţia României".

Pe durata procesului de la ICCJ, Victor Ponta a fost prezent la şedinţa Comitetului Executiv al PSD, care a votat, în unanimitate, sprijinul pentru menţinerea la guvernare cu Victor Ponta premier.

Premierul Victor Ponta a spus că nu a fost citat pentru termenul de luni al procesului, precizând că nu va vorbi "la televizor" despre dosarul său, chiar dacă acesta "o fi fost făcut pentru televizor".

În 17 septembrie, la aproape trei luni şi jumătate de la punerea sa sub urmărire penală în dosarul "Turceni-Rovinari" şi după cinci "vizite" la DNA, Victor Ponta a fost trimis în judecată, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin Cabinet Individual de Avocat "Victor-Viorel Ponta" a obţinut de la SCA "Şova şi Asociaţii" suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi, care însă în realitate nu s-au efectuat.

Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său.

În acelaşi dosar, Dan-Coman Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii", în prezent senator, va fi judecat, pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Şova a fost trimis în judecată sub control judiciar.

Procurorii i-au trimis în judecată, în libertate, şi pe Laurenţiu-Dan Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, şi Laurenţiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO