Politică

Daniel Daianu, exclus de pe lista PNL; Monica Macovei, inregimentata de PD-L

Daniel Daianu, exclus de pe lista PNL; Monica Macovei, inregimentata de PD-L
31.03.2009, 00:00 209

Liberalii s-au oferit sa-l sprijine pe Daianu, in schimbul eliminarii de pe lista, pentru un loc in viitorul Consiliu de Administratie al BNR, dar, cel putin formal, oferta a fost refuzata de fostul ministru.

Principalele partide - PD-L, PSD si PNL - au facut ieri un pas decisiv spre finalizarea listelor pentru alegerile europarlamentare de la inceputul verii, surpriza fiind la PNL eliminarea de pe lista a lui Daniel Daianu, cel mai vizibil europarlamentar liberal, dar si inregimentarea politica a fostului ministru independent al justitiei, Monica Macovei, in partidul lui Traian Basescu - PD-L. Macovei se va inscrie in PD-L - o conditie ceruta de lege pentru a candida pe listele unui partid.
La PD-L primele pozitii pe liste sunt ocupate de oameni apropiati presedintelui Traian Basescu - este vorba de Theodor Stolojan, Monica Macovei, consilierul prezidential Cristian Preda si fostul jurnalist Traian Ungureanu.
Pozitia 1 pe lista PNL este ocupata de Norica Nicolai - fruntas al PNL care a pierdut in toamna cursa pentru un nou mandat de parlamentar in Parlamentul Romaniei. In schimb, Nicolai l-a sustinut puternic impotriva lui Calin Popescu-Tariceanu pe actualul lider al PNL Crin Antonescu. Luni intregi s-a stiut ca prima pozitie pe listele PNL pentru europarlamentare va fi ocupata de Daniel Daianu.
Ce s-a intamplat intre timp? Explicatia este chiar schimbarea survenita in urma cu doua saptamani la varful conducerii PNL. Pe lista lui Antonescu nu mai figureaza, asadar, Daianu, dar nici fostul ministru de externe Adrian Cioroianu. Lui i s-ar fi oferit pozitia a opta pe lista - un loc neeligibil pentru cele 15-20 de procente ale PNL in optiunile de vot ale electoratului - iar, potrivit lui Antonescu, Cioroianu a refuzat. Nu acest lucru il spune si Cioroianu: Nu am cerut retragerea de pe liste, este un abuz, a sustinut ieri fostul sef al Externelor.
Lista PNL pentru PE va fi deschisa de vicepresedintele partidului Norica Nicolai. Ea este urmata de Adina Valean si de Renate Weber, Ramona Manescu si Cristian Busoi. Urmatorii pe lista sunt Ben Oni Ardelean (6), Ovidiu Silaghi (7), Magor Csibi (8), acestea fiind locurile considerate eligibile la PNL.
Tensiunea dintre Daianu si noua conducere a PNL s-a observat din declaratiile ulterioare.
"In legatura cu Daniel Daianu, noi avem toata pretuirea pentru competenta sa profesionala, (É) dar exista diferente fundamentale - si de viziune de politica, si de viziune de politica economica - intre noi si domnul Daianu. Exista, de asemenea, o diferenta majora intre modul in care intelegem noi legatura intre un europarlamentar si un reprezentant al sau (al PNL - n.r.) pentru care partidul a lucrat pentru a obtine locul respectiv. Pastram tot respectul pentru Daniel Daianu ca profesionist, ca om, incetam aici colaborarea parlamentara. La nivelul PE, PNL trebuie sa trimita liberali si reprezentanti ai PNL", a apreciat presedintele PNL.
El a mentionat ca, daca va putea, PNL il va sustine pe fostul ministru de finante in diverse imprejurari, ca de exemplu "pentru conducerea BNR". Surse din PNL sustin ca lui Daianu i s-a propus sustinerea pentru pozitia de viceguvernator al Bancii Nationale.
Raspunsul fostului ministru: "Zvonul asta a circulat cu ceva timp in urma... Eu am dat o replica in sensul ca prefer sa continui mandatul de europarlamentar. Nu ar fi elegant din partea mea sa manifest o asemenea (dorinta - n.n.) Eu am colegi, prieteni acolo, nu pot sa fac asa ceva, chiar daca sunt apropiat de BNR. Acei oameni isi fac treaba mai mult decat onorabil, intr-o perioada extraordinar de dificila pentru tara, cand barca este pe asemenea valuri nu schimbi o echipa".
Consiliul de administratie al BNR va fi schimbat in toamna, dar este putin probabil ca PNL, acum in opozitie, sa poata sa obtina pozitia de viceguvernator.
Antonescu a precizat ca PNL mizeaza pe o cota de 20%, adica pe 7 sau 8 locuri in Parlamentul European, din totalul de 33 de fotolii atribuite Romaniei.
In ceea ce priveste PD-L, liderul acestei formatiuni, Emil Boc, a spus ca a discutat cu Monica Macovei despre candidatura si ca aceasta l-a anuntat ca va se va inscrie in PD-L. "Candidatura ei este un castig pentru Romania si pentru PD-L. Este un om care s-a validat ca independent, inainte de a se inscrie in partid." Macovei a fost ministru al justitiei in primul guvern Tariceanu si a plecat din executiv odata cu eliminarea PD de la guvernare. Este cunoscut ca un om apropiat de Traian Basescu, desi nu a avut pana acum carnet de partid.
La PD-L Stolojan va candida pe prima pozitie, dar fosta sa consiliera Andreea Vass (acum consiliera a lui Emil Boc) a fost impinsa de pe o pozitie fruntasa pe un loc neeligibil.
La PSD, presedintele partidului, Mircea Geoana, a sustinut ieri ca Lavinia Sandru (presedinta PIN) nu figureaza pe lista cu cele 46 de propuneri (33 de candidati pe lista, restul rezerve) pentru lista pentru Parlamentul Europeana, insa daca aceasta s-ar inscrie in PSD, subiectul s-ar mai putea discuta. Subiectul posibilei inscrieri lui Sandru pe lista social-democratilor a provocat furia unor lideri PSD, intre care Ion Iliescu.
Geoana a spus ca liderii PSD au stabilit o lista cu 46 de propuneri venite din partea organizatiilor judetene, lista care va fi dezbatuta joi. La PSD, pe lista ar vrea sa fie pus si Codrut Seres (PC), partid care se afla in alianta cu PSD, dar lucrurile nu s-au lamurit pana ieri.
Lista PSD este deschisa de Adrian Severin, dupa retragerea din cursa a lui Vasile Puscas, actual ministru, seful Departamentului de Integrare Europeana.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO