Politică

Datoria de 3 mld. € a administraţiei s-a dublat în trei ani

Datoria de 3 mld. € a administraţiei s-a dublat în trei ani

Autor: Iulian Anghel

23.04.2012, 21:25 999

De la un nivel aproape de zero în urmă cu zece ani, datoriile administraţiei locale au ajuns la 13,7 mld. lei (3 mld. euro), dublându-se, practic, în decurs de 3-4 ani.

Acest lucru adânceşte datoria publică care o include şi pe cea locală. Datoria administraţiei locale înseamnă acum 5,6% din întreaga datorie a statului, dar ceea ce este mai important este viteza cu care creşte.

Administraţia centrală insistă pe reducerea deficitelor care să pună frână creşterii datoriei publice, dar edilii locali fac planuri peste planuri de noi împrumuturi, iar apropierea alegerilor va veni cu noi promisiuni care costă şi care ar putea însemna noi credite. Edilii spun că au nevoie de aceşti bani pentru a dezvolta localităţile pe care le conduc. Dar economiştii atrag atenţia asupra riscului pe care îl reprezintă îndatorarea locală plecând de la exemplul altor ţări lovite de criză.

Economistul Aurelian Dochia aminteşte de zecile de localităţi aflate în faliment în SUA din cauza îndatorării şi crede că reprezentanţii administraţiei locale au uneori apetit pentru cheltuieli şi împrumuturi ştiind că, dacă vor avea probleme grave, administraţia centrală va trebui să sară în ajutor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO