Politică

Decizie în cazul plagiatului lui Victor Ponta. Cine sunt judecătorii care hotărăsc dacă premierul trebuie să fie cercetat

Decizie în cazul plagiatului lui Victor Ponta. Cine sunt...

Autor: Mediafax

17.03.2014, 11:01 1035

După aproape doi ani de la publicarea în revista Nature a dovezilor plagiatului comis de Victor Ponta în teza de doctorat, ancheta penală în cazul premierului nu a fost finalizată definitiv.

Curtea Supremă ar putea decide astăzi dacă premierul Ponta poate fi tras la răspundere pentru că a copiat mare parte din teza de doctorat. Parchetul general, condus de Tiberiu Niţu, a închis în prima fază dosarul, explicând că nu poate măsura cantitativ cât a copiat Ponta în lucrarea de doctorat coordonată de Adrian Năstase în anii 2000.

Decizia în acest caz va fi luată de un complet de trei judecători: Simona Neniţă, Rodica Cosma şi Mirela Popescu.

Simona Neniţă este preşedinta completului de trei care a judecat dosarul lui Ponta. Judecătoarea a promovat la Curtea Supremă în 2011, în urma unui interviu la CSM. În septembrie 2012 Simona Neniţă a făcut parte din completul de cinci judecători ai Curţii Supreme care au dispus achitarea definitivă a lui Adrian Năstase în dosarul Mătuşa Tamara. Judecătoarea a mai dispus şi eliberarea fostului director portuar Eugen Bogatu, a directorilor vamali Sunai Cadîr şi Liviu Adrian Durbac, adjunctul Claudiu Olteanu, dar şi a  afaceristului Cătălin Aurelian Pilcă judecaţi pentru corupţie în dosarul Portul Constanţa.

În decembrie 2013, magistratul a dispus condamnarea la doi ani de închisoare cu executare a deputatului PSD Nicolae Vasilescu. Simona Cristina Neniţă şi Cristina Geanina Arghir au decis eliberarea Mirelei Litera anchetată pentru aderarea la un grup infracţional. Simona Neniţă a făcut parte din completul care a dispus eliberarea fostului primar al Snagovului, Apostol Muşat cercetat pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Potrivit propriei declaraţii de avere, Simona Neniţă este căsătorită cu avocatul Mihai Dinu. Avocatul a fost cel care l-a apărat pe fostul senator PSD Cătălin Voicu condamnat la şapte ani de închisoare pentru trafic de influenţă.

Citiţi mai mult despre cine sunt judecătorii care hotărăsc dacă premierul trebuie să fie cercetat pentru plagiat pe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO