Politică

Decizie istorică: În România vor fi amplasate 24 de lansatoare de rachete interceptoare. De la Deveselu, judeţul Olt, vor fi vânate rachetele care vin din Est să ameninţe Vestul

Decizie istorică: SUA pun România sub scutul antirachetă

Preşedintele Traian Băsescu: „Cu realizarea acestei componente a scutului antirachetă România se află la cel mai înalt nivel de securitate din istoria ei“.

Autor: Iulian Anghel

03.05.2011, 23:50 2556

Preşedintele Traian Băsescu a anun­ţat ieri decizia istorică aRomâniei de a accepta pe teritoriul său lansatoare americane derachete inter­cep­toare care vor fi folosite în cazul unui atac curachete cu rază lungă de acţiune dinspre Est înspre Vest. Aceastaînseamnă participarea directă a României la scutul americanantirachetă.

România devine astfel o pavăză a Vestului şi unul dintrealiaţii-cheie ai SUA în lume. Aceasta poate însemna un flux masivde investiţii americane, atrase de garanţiile de securitate astfelcreate.
Vor fi 24 de lansatoare de rachete interceptoare care vor fiamplasate la Deveselu, în judeţul Olt, lângă Caracal şi la circa220 km vest de Bucureşti. Spre deosebire de negocierile anterioarecând s-a vorbit despre amplasarea în cadrul scutului americanantirachetă doar a unui radar de detectare a rachetelor cu rază deacţiune de peste 4.500 km, acordul la care a ajuns CSAT cu parteaamericană este de ampla­sare a lansatoarelor de rachete deinterceptare.
Aceasta înseamnă că la Deveselu vor fi lansate racheteleinterceptoare în cazul în care rachete cu rază lungă de acţiune vorfi lansate spre Europa. În Est dispun de rachete balistice cu razăde peste 4.000 km Rusia, Iran, China, India, Israel şi Pakistan.Rachetele interceptoare distrug rachetele balistice în aer, înaintede a-şi atinge ţinta.
Traian Băsescu a dat ieri asigurări speciale că scutul nu esteîndreptat împotriva Rusiei, fostul aliat al României între 1945 şi1990. Pre­şedintele a anunţat că la Deveselu vor ajunge 200 desoldaţi americani, dar numărul lor ar putea creşte la 500.
O altă decizie majoră luată luni-seară de CSAT a fost aceea dea permite SUA să folosească aeroportul Mihail Kogălniceanu şiportul Constanţa pentru tranzitul trupelor americane înspre Irak şiAfganistan şi din aceste ţări spre Europa. Doar în Irak SUA au150.000 de militari.
Decizia americanilor de a implica România în construireascutului şi decizia României de a accepta reprezintă una dintrecele mai importante hotărâri din istoria relaţiilorRomânia-SUA.
Decizia de instalare a scutului american ar putea impulsionaputernic şi relaţiile economice. Printre cele mai mari companiiamericane prezente în România sunt Ford (auto), Procter&Gamble(bunuri de consum), Smithfield (carne), Cargill (cereale) sau Intel(IT).

Profitul BRD, tras în jos de scăderea veniturilor
Liviu Chiru
BRD-SocGen, a doua mare bancă locală după active, a obţinut înprimul trimestru un profit net de 122 mil. lei (29 mil. euro), înscădere cu 38% faţă de perioada similară a anului trecut, înspecial din cauza scăderii veniturilor operaţionale, în timp cecheltuielile generale, dar şi provizioanele au încetinit.
"Primele trei luni ale anului 2011 nu au adus revirimentulaşteptat de piaţă, diferenţa faţă de ultima parte a anului trecutfiind nesemnificativă. Activitatea economică suferă în continuare,influenţând şi cererea de servicii bancare", spune Guy Poupet,preşedintele-director general al BRD.
Veniturile băncii au scăzut cu 14%, la 787 mil. lei, în timpce costul riscului a coborât cu 10%, la 292 mil. lei. Rezultatelesunt calculate individual la nivelul băncii, în conformitate custandardele locale de contabilitate.
"Profitul net a fost salvat de scăderea foarte mare aprovizioanelor. Pe partea de venituri, supriza, negativă, a fostdestul de mare, pe toate liniile", comentează Adriana Marin,directorul departamentului de analiză din cadrul firmei de brokerajUniCredit CA IB Securities.
Guy Poupet, preşedinte-director general al BRD
Preţ de lichidare în My Dream: 130.000 euro/apartament
Cristi Moga
Ansamblul rezidenţial My Dream Residence din Pipera, dezvoltatde compania cu acţionariat turc Plus Development, a fost vândut lalicitaţie pentru 16,7 milioane de euro, respectiv un preţ mediu decirca 130.000 de euro per apartament.
Un investitor al cărui nume a rămas deocamdată necunoscut alicitat până la acest preţ pentru achiziţia unui pachet deproprietăţi care cuprinde 129 de apartamente, cu o suprafaţă totalăde 22.297 mp (173 mp/apartament în medie), 98 de boxe, 210 locuride parcare, spaţii comerciale şi o piscină.
La licitaţia organizată ieri de către administratorul judiciarBDO Business Restructuring, parte din reţeaua internaţională BDO,au participat trei ofertanţi, preţul de pornire fiind de 15,3 mil.euro.
"Activele Plus Development au fost vândute pentru 16.740.000de euro, inclusiv TVA", a declarat Geanina Oancea, partener al BDO.Administratorul judiciar ar putea încasa un onorariu de succes decirca un milion de euro din această tranzacţie, ţinând cont deprocentele cuprinse între 6 şi 10% vehiculate în piaţa lichidărilorjudiciare.
Sandero, mai scump în România decât în Germania
Bogdan Alecu
Automobilele Sandero sunt mai scumpe în România decât în ţăricu un PIB per capita de patru ori mai mare şi salarii de şapte orimai mari, cum sunt Spania, Italia sau Germania.
Astfel în România Sandero costă 7.250 de euro, în timp ce înItalia costă 6.950 de euro, iar în Spania şi Germania porneşte dela 6.990 de euro. Comparaţia este făcută la autoturisme avândacelaşi nivel de echipare şi cu toate taxele incluse.
"Politica de preţuri a oricărui constructor de automobile estedeterminată de mai mulţi factori precum poziţionarea dorită pepiaţă, condiţiile fiscale din ţara respectivă, dar şi structuragamei şi nivelul de echipare. Spre exemplu, gama Sandero nu esteaceeaşi în Brazilia, Rusia, Africa de Sud sau Bulgaria", audeclarat reprezentanţii Dacia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO