Politică

Declaratiile lui Lalumiere sunt pentru Geoana "elemente reziduale"

09.10.2003, 00:00 19

Ministrul de Externe, Mircea Geoana, a apreciat, ieri, ca declaratiile vicepresedintelui Parlamentului European Catherine Lalumiere privind politica externa a Romaniei reprezinta "elemente reziduale ale unei dezbateri foarte intense de asta-vara, legata, in principal, de situatia din Irak".
Vicepresedintele Parlamentului European Catherine Lalumiere a spus marti, in Parlamentul de la Bucuresti, ca la Bruxelles si Strasbourg a provocat "ingrijorare" anumite "incidente" din politica externa a Romaniei. Europarlamentarul s-a referit la semnarea acordului CPI cu Statele Unite - privind extradarea catre SUA a cetatenilor americani acuzati de crime de razboi - si la sustinerea Declaratiei Grupului de la Vilnius - prin care Romania, asemeni altor state candidate la UE a sustinut politica americana in dosarul irakian. In acest context, Catherine Lalumiere se intreba daca viitorii membri ai UE - intre care si Romania - nu este un cal troian al SUA in UE. "Acesti viitori membri ai UE nu sint oare pe punctul de a da prioritate Statelor Unite, oare nu vor fi un cal troian al Statelor Unite in Uniunea Europeana, contribuind astfel la dislocarea si la slabirea UE?", s-a intrebat Lalumiere.
Ieri, Geoana a amintit ca au existat in rindul parlamentarilor europeni indoiala si critici fata de deciziile statelor care se alatura acum UE si NATO.
"Cred ca aceasta expresie de «cal troian» care a fost folosita de foarte multe ori in ultimii ani este o formula care nu reflecta nici spiritul si nici contributia pe care noii veniti in UE si NATO o pot avea", a precizat Mircea Geoana.
Seful diplomatiei romane a adaugat ca Romania este total dedicata ideii europene si doreste sa intre intr-o Uniune Europeana ambitioasa, care joaca un rol global mai important.
"Nu prin declaratii indirecte putem construi o Europa puternica, o Europa care are nevoie de o relatie solida transatlantica cu partenerii nostri americani", considera ministrul roman de Externe. El pune aceasta declaratie pe seama unei continuari "nefericite" a discutiei de asta-vara, desi acesta este un capitol deja inchis si exista deja o Uniune Europeana care si-a regasit unitatea pe marile teme de politica externa. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO