Politică

Deputatii se apara de "golanii" care cer vot uninominal

05.11.2003, 00:00 13

Pledoaria pentru introducerea votului uninominal a provocat un incident ieri in Camera Deputatilor, intre un grup de tineri ai Pro Democratia si cei aproximativ 50 de deputati prezenti in sala, preocupati de sanctionarea celor care deseneaza grafitti. Pentru ca manifestau in favoarea votului uninominal, tinerii de la Pro Democratia au fost apostrofati de deputati: "golanilor", "mergeti pe soseaua de centura".
Dupa ce luni au manifestat in fata Parlamentului pentru introducerea votului uninominal la Senat incepand cu urmatoarele alegeri, activistii Pro Democratia si-au continuat ieri pledoaria in Camera Deputatilor. Ei au instalat in sala de sedinte a Camerei Deputatilor un banner pe care scria "Vot uninominal. Cod electoral - campania pentru reforma politica" si au scandat in favoarea reformei electorale. Deputatii prezenti la sedinta, aproximativ 50 dintre cei 340 alesi pe liste electorale, au fost iritati de mesajul Pro Democratia, desi nu ei erau cei direct vizati, ci senatorii.
O parte din deputati i-a apostrofat pe tinerii organizatiei civice: "Este obraznicie. Iesiti afara. Mergeti sa invatati carte", a spus unul dintre parlamentari. Un altul, deputatul PSD Nicolae Sersea, le-a cerut tinerilor "duceti-va la munca... sau pe centura", relateaza Mediafax. Nicolae Sersea s-a facut astfel remarcat intrucat in cei trei ani de mandat nu a avut nici o interventie sau o initiativa care sa-l puna in valoare. Din sala, alti parlamentari strigau "golanilor".
 Valer Dorneanu, presedintele Camerei Deputatilor a incercat sa calmeze spiritele: "Va rugam sa nu confundati aula Parlamentului cu altceva. Nu stiu cum promovati democratia". "In Parlament, domnilor", a fost replica unui activit al Pro Democratia, din grupul care asista din loja la sedinta Camerei Deputatilor.
Incidentul nu a durat decat 20 de minute, intrucat oamenii de ordine au intervenit imediat, ridicand bannerul care a provocat protestele deputatilor si invitandu-i pe activistii Pro Democratia sa paraseasca sala Parlamentul. Fara a mai vocifera, "protestatarii" au parasit Parlamentul, aratandu-se dezamagiti ca ei au venit "sa promoveze reforma electorala si au fost facuti golani".
Incidentul de ieri din Camera Deputatilor arata, o data in plus, ostilitatea parlamentarilor fata de introducerea votului uninominal. Atat puterea cat si opozitia au anuntat, cu doi ani in urma, ca sunt pentru reformarea sistemului politic, inclusiv introducerea votului uninominal si reducerea numarului de parlamentari. Insa, in acest interval, bunele intentii declarate nu s-au materializat, iar subiectul a fost ingropat. Pro Democratia si Cartel Alfa au redeschis aceasta veche discutie luni, cand au organizat o manifestatie in fata Parlamentului dupa care au inmanat parlamentarilor un proiect de lege pe aceasta tema si semnaturile a 160.000 de persoane care il sustin. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO