Politică

Deputatul USR Cristian Ghinea, replică pentru Lia Vasilescu: Nu există impozit pe gospodării. PSD evită să spună clar că doreşte reintroducerea impozitului progresiv

Deputatul USR Cristian Ghinea, replică pentru Lia...

Autor: Liviu Dadacus

12.04.2017, 16:02 5073

„PSD are acest talent de a inventa etichete. Cred că vine de la consultanţi israelieni ideea asta (privind impozitul pe gospodării, n.r.) Suntem unici în lume. Inventăm impozitul pe gospodărie. Nu există impozit pe gospodărie. Impozitul se plăteşte pe venit. Aceasta este o altă formă de a nu spune că vor reintroducerea impozitului progresiv, acel impozit la care cu cât câştigi mai mult, cu cât munceşti mai mult, cu atât statul te pedepseşte pentru acest efort”, a spus Ghinea.

El a arătat impozitul progresiv permite deduceri, dar că aplicarea reprezintă un coşmar.

„Uitaţi-vă la americani. Au 4000 de pagini în Codul Fiscal. Este un coşmar de implementat şi tot discută despre cum se poate renunţa la acest sistem <coşmaresc> de deduceri. Nu cred că avem noi în România o administraţie fiscală atât de profesionistă care să implementeze sistemul cu deduceri în mod eficient", a adăugat Ghinea.

El a arătat că susţine cota unică, care este un sistem care a crescut veniturile la buget pentru că este uşor de implementat.

„Să venim acum cu un sistem prin care cu cât munceşti mai mult statul îşi ia din bani şi apoi îţi spune <Adu-mi tu chitanţe şi îţi dau o parte din bani înapoi”...Nu mai bine îmi laşi banii de la bun început mie?”, a mai arătat Ghinea.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a vorbit, recent, despre introducerea unui impozit pe gospodării, care ar permite deducerea cheltuielilor făcute.

„Este sistemul american. Ideea e să scoţi din economia neagră toţi banii posibili. Apropo şi de unde încasăm ca să mărim salariile - fiscalizăm totul. Dacă vrei să îţi duci copilul la şcoala de balet şi să reduci această cheltuială, cereţi chitanţă? Veţi ajunge să cereţi de peste tot chitanţă. Şi la meditaţii (...) Vă duceţi copilul la meditaţii, cereţi şi puteţi să vă deduceţi cheltuiala”, a spus Olguţa Vasilescu la România Tv.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO