Politică

Deputatului PDL Mihail Boldea îi va fi ridicată imunitatea, spun surse din Parlament

Deputatului PDL Mihail Boldea îi va fi ridicată imunitatea, spun surse din Parlament

Deputatul PDL Mihail Boldea

Autor: Emma Toader

20.03.2012, 11:22 172

Comisia juridică a Camerei a avizat favorabil, marţi, cererea privind ridicarea imunităţii deputatului PDL Mihail Boldea în vederea percheziţiei, reţinerii şi arestării acestuia, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse parlamentare.

Sursele au menţionat cererea a fost votată de parlamentarii prezenţi, iar un raport va fi înaintat plenului.

Boldea, care este şi membru al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, nu a fost prezent la această şedinţă. De la dezbaterea din Comisie lipsesc şi reprezentanţii opoziţiei, care-şi continuă protestul parlamentar.

Votul din Comisia juridică asupra cererii ministrului Justiţiei privind ridicarea imunităţii parlamentare a lui Boldea este secret, fiind necesară, conform deputatului UDMR Mate Andras, majoritatea opţiunilor membrilor comisiei.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că opoziţia nu va participa la votul din Cameră pentru ridicarea imunităţii lui Mihail Boldea, precizând că va exista o discuţie în USL pe această temă şi că a văzut declaraţiile lui Crin Antonescu, însă acesta este la Senat şi este istoric.

Întrebat dacă participă la votul de ridicare a imunităţii deputatului Boldea, Ponta a răspuns negativ.

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, luni, că în coaliţie s-a discutat despre faptul că a fost trimisă solicitarea de către Parchetul ICCJ pentru percheziţie şi arestare în cazul Boldea, urmând ca marţi "să se tranşeze cel mai probabil prin vot" în Parlament.

Procurorul general, Codruţa Kovesi, a solicitat ministrului Justiţiei încuviinţarea percheziţiei domiciliare, reţinerii şi arestării preventive a deputatului Mihail Boldea, cercetat de procurorii DIICOT pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune.

"În conformitate cu dispoziţiile art.72 din Constituţia României şi art. 24 din Legea nr. 96/2006 privind Statul deputaţilor şi senatorilor, Procurorul General al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sesizat prin referatul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a solicitat ministrului Justiţiei încuviinţarea percheziţiei domiciliare, reţinerii şi arestării preventive a învinuitului Boldea Mihail pentru faptele descrise în referatul întocmit de procurorii de caz", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Public remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi au solicitat procurorului general al României, Codruţa Kovesi, să facă demersurile necesare pentru obţinerea avizului în vederea formulării cererii de percheziţie domiciliară, reţinere şi arestare a deputatului Mihail Boldea.

Potrivit articolului 72 din Constituţie, deputaţii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei Deputaţilor, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că cererea de reţinere, arestare sau percheziţie se adresează preşedintelui Camerei Deputaţilor de către ministrul Justiţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO