Politică

Despăgubiri pentru deţinuţi: Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader, explică normele legale

Despăgubiri pentru deţinuţi: Ministerul Justiţiei,...

Autor: Mihaela Gidei, Mediafax

22.03.2018, 15:36 427

"Ce solicită CEDO prin hotărârea-pilot Rezmives şi alţii împotriva României [extras] Paragraf 121 - De asemenea, orice persoană supusă unei detenţii care a adus atingere demnităţii sale trebuie să aibă posibilitatea de a obţine o reparaţie pentru încălcarea suferită. Paragraf 125- Curtea îndeamnă statul român să instituie o cale de atac compensatorie specifică, în măsură să permită obţinerea unei despăgubiri corespunzătoare pentru orice încălcare a Convenţiei care a avut loc deja ca urmare a spaţiului vital insuficient şi/sau a condiţiilor materiale precare", a scris Toader pe Facebook.

Un prim pas prezentat de ministru se referă la Legera recursului compensatoriu, fiind în curs o analiză privind acordarea "unei compensaţii financiare pentru persoanele care au acţiuni pendinte pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului sau care au vocaţia de a deschide o acţiune pe rolul Curţii", a explicat ministrul Justiţiei..

Ministrul a prezentat şi un extras din concluziile Serviciului Serviciul de supraveghere a executării hotărârilor Curţii Europene, în urma evaluării măsurilor compensatorii incluse în calendar Guvernului.

"Evoluţiile recente sunt foarte pozitive. Persoanele deţinute în condiţii necorespunzătoare beneficiază acum de o reducere a pedepsei, care le-a fost acordată în mod explicit pentru remedierea încălcării articolului 3, şi are un impact măsurabil asupra cuantumului sentinţei (Stella şi alţii, §§ 59-60 ). Pentru cei care nu au sau nu vor putea beneficia de această reducere, se ia în considerare acordarea de compensaţii pecuniare, în scopul de a permite repatrierea cererilor în aşteptare la Curtea Europeană şi de a împiedica introducerea de noi cereri. Este important ca această activitate să conducă rapid la rezultate concrete", potrivit sursei citate.

Un alt exemplu este decizia Comitetului miniştrilor din cadrul Consiliului Europei.

"A constatat cu satisfacţie că autorităţile au asigurat căi de atac efective pentru persoanele reţinute în condiţii care contravin articolului 3, sub forma unei reduceri a pedepsei; a încurajat activitatea legislativă în curs de desfăşurare care vizează acordarea de despăgubiri financiare acelora care nu au beneficiat de o reducere a pedepsei şi au sau ar putea încă să depună cereri la Curtea Europeană cu privire la condiţiile de detenţie", se redă în postare.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că unele state europene, precum Italia şi Ungaria, au despăgubit deţinuţii care au stat în condiţii necorespunzătoare, cu 5 euro pe zi. Precizarea, după ce ministrul a anunţat că este în lucru un proiect de lege în acest sens.

„Decizia pilot a Curţii Europene prevede un recurs efectiv, recurs efectiv neînsemnând doar pentru cei pe care legea i-a prins în penitenciar, şi care au putut beneficia de 6 zile considerate executate, la 30 de zile în condiţii necorespunzătoare. Să ne imaginăm că cineva a ieşit din penitenciar cu o săptămână înainte de apariţia legii, şi atunci n-a mai beneficiat de recursul compensatoriu, şi Curtea Europeană spune că trebuie să le dăm şi lor despăgbiri băneşti, matariale, pentru perioada în care au stat în detenţe nercorespunzătoare”, a declarat, miercuri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO