Politică

Dezbaterile privind reforma justitiei, marcate de absenteism si dezinteres

26.05.2004, 00:00 13

Dezbaterile in Camera Deputatilor ale uneia dintre cele mai importante legi din aceasta sesiune, cea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, a fost marcata de absenteism, inclusiv din partea ministrului justitiei, precum si de boicotul opozitiei. Dezbaterile au inceput in prezenta a aproximativ 40 dintre cei 343 de deputati. Nici ministrul justitiei Cristian Diaconescu, initiatorul proiectului legislativ, nu a fost prezent, fapt contestat de parlamentarii opozitiei. In momentul in care a fost lansat public proiectul privind organizarea consiliului Superior al Magistraturii a fost prezentat de ministrul justitiei, impreuna cu alte doua legi - reorganizarea judiciara si statutul magistratilor -, drept garantie a depolitizarii sistemului judiciar. In plus, acest pachet de legi privind reforma in justitie este necesar in negocierile de aderare la Uniunea Europeana, fapt declarat expres de Executiv.



Opozitia rupta in doua
Partidele de opozitie au avut opinii diferite asupra proiectului CSM, fapt ce a accentuat politizarea dezbaterilor si a generat acuzatii reciproce intre parlamentarii puterii si cei ai opozitiei, pe de o parte, si intre cei ai opozitiei pe de alta parte. Polemica a debutat cu anuntul PNL ca va boicota dezbaterile in semn de protest fata de absenta ministrului justitiei, la care au adaugat motivatii de procedura. Era vorba doar de cinci deputati PNL. Deputatii PRM, ramasi in sala, au criticat proiectul guvernamental dar, in acelasi timp au atacat si parlamentarii PNL. Liderul grupului parlamentar al PRM, Lucian Bolcas a spus ca PNL a facut un joc de imagine retragandu-se de la dezbateri intrucat, daca ar fi ramas in sala oricum nu aveau de sustinut propuneri de modificare a proiectului de lege, fapt anticipat de modul in care au actionat la dezbaterile in Comisia juridica. Mai mult, reprezentantul PRM a facut trimitere la niste acuzatii mai vechi ce-l privesc pe fostul titular al justitiei, liberalul Valeriu Stoica, anume implicatiile pe care acesta le-ar fi avut in adoptiile internationale.
Firul disputei a fost dus mai departe de deputatul PSD Cornel Badoiu acuzandu-l pe fostul ministru al justitiei, Valeriu Stoica, ca a subordonat justitia politicului in timpul mandatului sau. In plus, Badoiu, jurist de cariera, a amintit ca in timpul mandatului sau, Valeriu Stoica a "dat afara", pe criterii politice, 24 de magistrati de la Curtea Suprema de Justitie.
Singurul liberal ramas in sala, Puiu Hasotti (care altfel este actor politic implicat in campania pentru alegerile locale - candideaza la functia de primar de Constanta -), a incercat sa repereze onoarea colegilor de partid. "Valeriu Stoica nu a vandut un imobil companiei Petrom la un pret mai mare de zece ori decat pretul pietei", a replicat el, facand astfel aluzie la acuzatiile neclarificate inca, conform carora fostul titular al justitiei, Rodica Stanoiu, ar fi facut o astfel de tranzactie.
Dupa o ora de acuzatii reciproce, fara legatura cu proiectul in dezbatere, presedintele de sedinta Valer Dorneanu a cerut cu insistenta colegilor sai sa le puna capat. PD nu si-a facut remarcata participarea la discutii, in absenta presedintelui executiv, Emil Boc, aflat in campanie electorala, in postura de candidat la primaria Clujului. De altfel, in sala au fost doar doi deputati ai acestui partid.



Magistratii, "judecati" disciplinar doar de colegi
Discutiile pe textul de lege au fost mai putin animate insa. Asa cum a trecut de Camera Deputatilor, proiectul aduce unele modificari importante. Este vorba despre faptul ca ministrul justitiei, membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, nu are drept de vot la sedintele care iau decizii in domeniul raspunderii disciplinare a magistratilor. Altfel spus, ministrul justitiei, numit politic, nu mai poate influenta decizii legate de sanctionarea sau promovarea unor magistrati. Simpla prezenta a ministrului la aceste sedinte a fost, insa, considerata de catre societatea civila ca fiind influenta. Mai precis, criticii acestei prevederi sunt de parere ca un magistrat poate fi intimidat de simpla prezenta a ministrului la sedintele unde se decide soarta profesionala a unui judecator sau procuror. Acelasi statut il vor avea si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie,  precum si procurorul general al Romaniei. In aceste conditii, plenul CSM are atributii referitoare la cariera magistratilor: numirea si eliberarea din functie a procurorilor si judecatorilor, promovarea sau transferul magistratilor. Din plenul CSM vor face parte alaturi de magistrati si ministrul justitiei dar si doi reprezentanti ai societatii civile, numiti de Senat la propunerea organizatiilor profesionale. Un alt articol introdus de deputati precizeaza ca sectiile de procurori din CSM incuviinteaza perchezitia, retinerea sau arestarea preventiva a procurorilor, asa cum sectiile de judecatori au atributii similare in privinta judecatorilor. Legea mai precizeaza ca magistratul care considera ca ii sunt afectate independenta sau reputatia profesionala se poate adresa Consiliului.
Dezbaterile s-au oprit inainte de a reglementa bugetul acestei institutii a magistratilor. Asa cum a venit de la Comisia Juridica, proiectul precizeaza ca bugetul pentru Curtile de Apel, tribunale, tribunale specializate si judecatorii este gestionat de ministrul justitiei, care are si calitatea de ordonator principal de credite. Corpul magistratilor ca si opozitia au contestat anterior acest lucru, argumentand ca acesta ar putea fi exercitat ca un mijloc politic de presiune asupra magistratilor. O decizie asupra acestei prevederi se va lua astazi, cand deputatii vor continua dezbaterile. Este de asteptat ca tot astazi sa inceapa discutiile la un alt proiect important: reorganizarea judiciara.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO