Politică

Din opoziţie Ponta critica FMI-ul. Acum se schimbă lucrurile

Din opoziţie Ponta critica FMI-ul. Acum se schimbă lucrurile

Autor: Claudia Medrega, Cristian Hostiuc

30.04.2012, 00:03 693

Victor Ponta, premierul desemnat de preşedintele Traian Băsescu să formeze noul guvern, a anunţat că se va în­tâlni astăzi cu delegaţia FMI, Banca Mondială şi Comisia Euro­peană, care sunt cei mai mari creditori ai României, afir­mând că intenţia sa este ca "delegaţia FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană să plece din România cu o nouă scri­soare de intenţie semnată de un guvern care are puteri depline". El nu a explicat ce înseamnă o nouă scrisoare de intenţie şi dacă are în vedere schimbarea condiţiilor negociate de guvernele Boc şi Ungureanu.

Cât timp a fost în opoziţie, Ponta era destul de critic cu privire la cele asumate de guvernele Boc şi Ungureanu în faţa creditorilor internaţionali. Acum lucrurile se schimbă.
Reîntregirea salariilor bugetarilor, respectiv revenirea acestora la nivelul din vara lui 2010, atunci când au fost tăiate cu 25%, depinde de banii din buget, care a fost destul de afectat de iarna dură din februarie. În cazul în care salariile ar creşte automat, iar bugetul s-ar dezechilibra, discuţiile cu FMI ar deveni tensionate.
Pentru jumătate de an, bugetul are nevoie de 500 mil. euro în plus pentru reîntregirea salariilor. O altă propunere a lui Ponta era reducerea CAS cu 5% la angajatori şi majorarea sa­lariului minim pe economie cu 21%, de la 700 de lei la 850 de lei. Aceste două măsuri înseamnă peste 700 mil. euro, venituri în minus la buget, iar între­ba­rea de unde vin banii pentru toate aceste relaxări fiscale va fi motto-ul guvernării Ponta.
Atunci când USL a prezentat programul său economic pentru când va ajunge la guvernare, PDL a calculat că dacă ar pune în aplicare toate promisiunile ar fi nevoie de 5,5 mld. euro. Ponta, totuşi, a ţinut să precizeze că vrea să afle mai întâi care este situaţia finanţelor statului.
"Dincolo de ce mi-am asumat în faţa Parlamentului, voi preciza, în săptămâna viitoare (această săptămână - n.red.) calendarul punerii în aplicare a programului nostru de guvernare evident după ce aflu în mod oficial care este situaţia în acest moment a finanţelor ţării. Voi avea, de altfel, în zilele următoare o întâlnire cu ministurl în funcţie, domnul Bogdan Drăgoi, şi vreau să-i mulţumesc public pentru disponibilitatea şi sprijinul pe care e dispus să mi le acorde", a menţionat Ponta citat de Mediafax.
Delegaţia FMI avea programată o revizuire a progra­mu­lui economic şi a îndeplinirii condiţiilor asumate de autori­tă­ţile române. Din 15 condiţii erau îndeplinite numai patru. În do­meniul privatizării s-a reuşit vânzarea pe bursă a unui pachet minoritar din Transelectrica. Vânzarea Cupru Min a eşuat, iar celelalte privatizări fuseseră programate pentru a doua parte a anului.
Management privat la companiile de stat, un concept lansat de preşedintele Băsescu acum un an şi jumătate, a ajuns să fie o "glumă". Nu s-a întâmplat nimic.
În privinţa contractelor băieţilor deştepţi din energie, care au secătuit Hidroelectrica de 1,5 mld. euro în 10 ani, lucrurile sunt extrem de complicate, iar venirea guvernului Ponta nu se ştie ce va aduce. Premierul Ungureanu avea ca temă rezi­lierea acestor contracte şi renegocierea lor şi s-au făcut paşi im­portanţi, dar acum se poate schimba totul.
Oricum acţiunile guvernului Ponta, dacă va fi învestit, vor fi urmărite cu lupa atât de PDL, care intră în opoziţie, cât şi de pieţele financiare. Orice deraiere în finanţele publice va fi penalizată de investitori prin creşterea dobânzilor la titlurile de stat, cât şi prin curs. De investiţii străine nu va fi vorba până la alegerile din toamnă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO