Varujan Vosganian, din funcţia de ministru al Economiei, şi nu de cea de membru al Asociaţiei Umoriştilor din România, a fost ieri la un forum dedicat IMM-urilor, organizat la Romexpo: IMM Forum – Soluţii pentru IMM-uri, şi din această funcţie a livrat unul dintre cele mai uimitoare discursuri tocmai datorită poziţiei pe care o ocupă.
Cuvântul “soluţie” din titlul forumului a rămas cumva împăturit în fel şi fel de trimiteri la istorie, rătăcit într-un discurs din care nu se poate trage vreo concluzie sau o măsură concretă.
“Spiritul antreprenorial trebuie cultivat şi cred că el ar trebui introdus, aşa cum pe vremuri faceam educaţie cetăţenească, să avem cursuri de spirit antreprenorial, încă din liceu”, a spus ieri Vosganian, aceasta fiind de altfel singura soluţie cu care a venit ministrul Economiei.
În rest ministrul Economiei a ţinut să explice de ce criza la români a fost mai grea decât la alţii, deşi în zorii recesiunii toţi politicienii aruncau scuturi verbale de protecţia infailibilă spre populaţia neştiutoare. De ce ne-a prins criza nepregătiţi? Păi, simplu!
“Ca să fac o comparaţie care nu are alt scop decât să ne facă să înţelegem de ce societatea românească a fost nepregătită pentru asta, am citit odată un studiu despre monarhia britanică şi care spunea că, în anul 1901, după moartea Reginei Victoria, au trebuit să treacă 6 luni ca protocolul să poată adapta după trei generaţii: Regina Victoria domnea de la 1837, deci după 64 de ani, protocolul Casei Regale era deja complet neîndemanatic în a transfera protocolul de la o regină la un rege. Cum urma să fie nepotul Reginei, Edward al VII-lea. Tot aşa şi noi.”
Deci, acesta este motivul pentru care România a intrat din plin în criză şi nici acum nu pare a-şi găsi puterea să iasă. Este ceva ciudat în discursul lui Vosganian mai ales în contextul în care a fost ministru de finanţe în 2007 şi 2008, anii de glorie ai României din care a rămas însă doar amintirea unor cheltuieli bugetare nesăbuite.
Totuşi, ceva despre IMM-uri? Vosganian spune că ele ar trebui corelate cumva cu industria, dar pentru o mai bună înţelegere, este elocvent exemplul bătăliei de la Waterloo.
“Ca să fac iarăşi o comparaţie care ar putea să ne ajute, în bătălia de la Waterloo, la un moment dat, francezii, nerăbdători, în frunte cu mareşalul Ney, au ieşit cu cavaleria din rândurile armatei franceze şi s-au năpustit asupra primilor englezi. Cavaleria lui Ney a fost măcinată, iar când s-a întors, Napoleon l-a intrebat: cum ai putut să pleci la atac fără să ai sprijinul infanteriei şi al artileriei? Tot aşa şi cu IMM-urile. N-o să reuşim să ne îndeplinim obiectivele în ceea ce priveşte IMM-urile, fără a le introduce într-un program amplu...”, a mai spus Vosganian.
Industrie? Datele publicate de Statistică arată o scădere a industriei în trimestrul IV din 2012 cu 2,4% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, în condiţiile în care în 2010, 2011 şi primele trei sferturi din 2012 a fost necontenit pe creştere. Oprirea activităţii la Oltchim, posibila demolare a Arpechim, ameninţarea cu închiderea a unui grup siderurgic cu peste 6.000 de angajaţi – Mechel sunt motive care ar trebui să-i dea fiori reci domnului Vosganian care acum leagă viitorul IMM-urilor de dezvoltarea industrială.
Este bine şi aşa. Dar mai departe? Care sunt cifrele? Care sunt industriile pe care s-ar putea sprijini dezvoltarea IMM-urilor? Care sunt domeniile pe care se vor dezvolta industriile? Cate IMM-uri s-au făcut de la începutul anului? Câte au dispărut? Care este contribuţia lor în exporturi? Câte locuri de muncă au creat? Care sunt soluţiile pentru acest domeniu?
Clasa politica de azi, din pacate, nu ştie să numere, nu are statistici proaspete, nu se înconjoară de specialişti. România nu ştie cât dă pe naşteri, nu ştie câţi români mai are, câţi bugetari sunt, câte tractoare are, dar an de an se fac strategii energetice, legate de politicile de reindustrializare care normal duc la creşterea spiritului antreprenorial şi la renaşterea sectorului de IMM-uri. Poveştile nu ţin însă nici de locuri de muncă şi nici nu creează industrii peste noapte.
“E foarte bine că suntem mândri de Sofia Vicoveanca şi de Hagi. Dar e vremea să fim mândri şi de industria românească. Să fim mândri nu doar de mărcile simbolice, cum este frunza. Să fim mândri cum sunt mândri suedezii şi de rulmentii lor, cum sunt mândri nemţii de maşinile lor, cum sunt mândri italienii de pantofii lor”, a mai spus Vosganian. Din păcate, printre atâtea vorbe şi atâta istorie, domnul ministru a uitat să spună până la urmă care este mai este azi factorul industrial de mândrie nationala. Şi a mai uitat un lucru: câteva soluţii concrete pentru dezvoltarea IMM-urilor în România. Dar asta în altă poveste.
Citiţi aici discursul integral al ministrului Economiei.