Politică

DNA a inchis dosarul Flota in care este cercetat si Traian Basescu

DNA a inchis dosarul Flota in care este cercetat si Traian Basescu

Decizia in cazul "Flota" a fost luata in decembrie. Morar a anuntat-o abia ieri

27.02.2008, 18:16 803

Dupa, in august 2004, 80 de persoane au fost deferite justitiei, iar pentru alte 51 s-a dispus separarea faptelor in dosarul Flota, procurorii DNA au decis scoaterea tuturor de sub urmarire penala, intrucat, afirma anchetarorii prin vocea lui Morar, nu exista prejudiciu in acest dosar. Initial, procurorii sustineau ca prejudiciul adus statului roman prin vanzarea flotei era de 275 de milioane de euro.
In 2004 actualul presedinte acuza PSD ca a redeschis dosarul Flota pentru a-l ataca politic, dupa ce in anii '90 justitia decisese ca dosarul vanzarii flotei trebuie inchis din lipsa de probe.
Morar a precizat ieri ca partea din dosar referitoare la presedintele Traian Basescu este disjunsa, intrucat seful statului are, potrivit Constitutiei, imunitate pe durata exercitarii mandatului. Insa, daca nu s-a constatat prejudiciu, procurorii nu au alta solutie in privinta lui Traian Basescu decat cea luata in cazul celorlalti inculpati.
Expertiza financiara dispusa de DNA in dosarul "Flota" a fost finalizata in 24 septembrie anul trecut, costul ei fiind evaluata la 140.000 de lei (43.000 de euro). Solutia de scoatere de sub urmarire penala a inculpatilor s-a dat in luna decembrie 2007, a precizat Daniel Morar.
Dosarul "Flota" a avut ca obiect stabilirea modului in care flota romaneasca a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate. Procurorii acuzau la deschiderea dosarului ca o serie de demnitari si functionari au comis infractiuni, initiind si deruland fraudulos asocierea dintre CNM Petromin SA Constanta si grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia in perioada aprilie 1991 - august 2000.
Potrivit unei prime expertize dispusa de procurorii Parchetului National Anticoruptie (actualul DNA), prin instrainarea a 16 nave, cei 80 de inculpati din dosar ar fi pagubit statul roman cu peste 11.000 de miliarde de lei (echivalentul a 275 de milioane de euro la acea vreme). In 2004, dosarul a fost inaintat Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Cea de-a doua expertiza din dosar a fost dispusa dupa ce DNA a infirmat solutia data de procurorii PNA, care au decis in 2004 trimiterea in judecata a lui Traian Basescu, alaturi de alte 79 de persoane.
De fapt, dosarul a fost restituit anchetatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru ca, potrivit articolului 209 din Codul de procedura penala (text intre timp abrogat), rechizitoriul nu fusese semnat de seful PNA asa cum prevedea legea, ci de adjunctul sau. Legea actuala stipuleaza ca regularitatea actului de sesizare a instantei se face de catre seful sectiei de parchet. In august 2005, PNA s-a transformat in DNA, iar conducerea au fost preluata de alti procurori.
Desi instanta suprema cerea doar semnatura sefului de parchet, conducerea actuala a DNA a decis reluarea cercetarile in dosar, fiind dispusa o noua expertiza financiar-contabila. Tot atunci faptele lui Traian Basescu au fost separate de cele ale celorlalti acuzati, el devenind intre timp presedinte, avand, asadar, imunitate.
Initial, in dosarul Flota au fost cercetate 136 de persoane, 80 fiind deferite justitiei in 10 august 2004, iar pentru alte 51 procurorii separand faptele.
Printre inculpatii trimisi in judecata pentru comiterea unor fapte penale "in legatura directa cu modul defectuos in care si-au exercitat, cu stiinta, atributiile de serviciu" sunt fostii ministri ai transporturilor Traian Basescu, Paul Teodoru si Aurel Novac, fostul presedinte al Fondului Proprietatii de Stat, Radu Ovidiu Sirbu (cu rang de ministru), fostii secretari de stat Calin Dragomir Marinescu, Gheorghe Adrian Marinescu si Viorel Oancea (fost primar al Timisoarei).
Desi pe parcursul procesului s-a pus in discutie eventuala imunitate de care se bucura presedintele Romaniei, in 5 decembrie 2005 completul de noua judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis restituirea dosarului la DNA, din motive procedurale.
Astfel, procurorii DNA au separat faptele lui Traian Basescu - fost ministru al transporturilor, ales presedinte in decembrie 2004 - de ceilalti inculpati, motivandu-se ca seful statului beneficiaza de imunitate. Potrivit articolului 84 din Constitutie, presedintele beneficiaza de imunitate la fel ca deputatii si senatorii, care pot fi urmariti penal pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau opiniile politice exprimate. Presedintele poate fi cercetat pentru inalta tradare, infractiune care nu se regaseste in legea penala.

Inculpati vedeta
In dosarul Flota au fost cercetate 136 de persoane, 80 fiind deferite justitiei. Printre inculpatii trimisi in judecata s-au numarat fostii ministri ai transporturilor Traian Basescu, Paul Teodoru si Aurel Novac, fostul presedinte al Fondului Proprietatii de Stat, Radu Ovidiu Sirbu, fostii secretari de stat Calin Dragomir Marinescu, Gheorghe Adrian Marinescu si Viorel Oancea (fost primar al Timisoarei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO