Politică

DNA cere din nou Senatului înscrisurile în cazul Şova şi arată că refuzul constituie infracţiune

DNA cere din nou Senatului înscrisurile în cazul Şova şi arată că refuzul constituie infracţiune

Autor: Catalina Mihai

20.04.2015, 13:29 284

Prin noua cerere adresată lui Călin Popescu Tăriceanu, Direcţia Naţională Anticorupţie solicită predarea tuturor înscrisurilor întocmite de Senat ca urmare a cererii DNA din 13 martie de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, cercetat pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu.

De asemenea, DNA cere predarea tuturor înscrisurilor întocmite de Senat în anii 2014 şi 2015, ca urmare a cererilor DNA pentru urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a senatorilor în funcţie în perioada respectivă.

DNA solicită ca aceste înscrisuri să fie predate "în cel mai scurt timp, dar nu mai târziu de 22 aprilie".

"Refuzul de punere la dispoziţia DNA a înscrisurilor arătate mai sus constituţie infracţiune de obstrucţionare a justiţiei prevăzută de art. 271 alin. 1) lit. b) Codul penal", se menţionează în documentul transmis Senatului.

"Cererea de predare de înscrisuri adresată preşedintelui Senatului de către procurorii DNA se întemeiază pe dispoziţiile art. 170 alin 1 Cod Procedură Penală, potrivit căruia «în cazul în care există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni şi sunt temeiuri de a se crede că un obiect ori un înscris poate servi ca mijloc de probă în cauză, organul de urmărire penală sau instanţa de judecată poate dispune persoanei fizice sau juridice în posesia căreia se află să le prezinte şi să le predea, sub luare de dovadă»", arată luni DNA, într-un comunicat de presă.

În noua cerere, DNA precizează că alte două solicitări similare fuseseră trimise preşedintelui Senatului, de către procurori, la datele de 9 aprilie 2015, respectiv 14 aprilie 2015, dar acestea nu au primit vreun răspuns.

"Subliniem că afirmaţiile făcute în spaţiul public potrivit cărora cererile anterior menţionate ar fi trebuit transmise Senatului, de către DNA, prin intermediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi al Ministerului Justiţiei, sunt eronate, deoarece respectiva procedură, fiind o procedură specială, este aplicabilă numai în situaţia cererii de încuviinţare a reţinerii/arestării (membrilor parlamentului) ori a urmăririi penale (a miniştrilor sau foştilor miniştri care sunt şi membri ai parlamentului). Or, în situaţia de faţă, procurorii DNA solicită Senatului înscrisuri necesare cauzei, astfel încât sunt aplicabile dispoziţiile dreptului comun, aceleaşi care s-ar aplica în împrejurarea în care un organ de urmărire penală ar cere unei instituţii acte sau documente ce pot servi ca mijloc de probă", mai arată Direcţia Naţională Anticorupţie.

Noua adresă a DNA, datată 16 aprilie, urmează să fie discutată în Biroul Permanent al Senatului.

Direcţia Naţională Anticorupţie a mai cerut preşedintelui Senatului, în 14 aprilie, prin două cereri, toate înscrisurile întocmite de această Cameră, privind urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a senatorilor în funcţie, în 2014 şi 2015, precum şi documentele în cazul senatorului Dan Şova.

Vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru, a declarat, în 15 aprilie, că scrisorile primite de la "un procuror de la DNA", prin care se cer înscrisurile în cazul Şova, încalcă procedura dar este "o chestiune formală", arătând că se va discuta în Biroul Permanent, pentru trimiterea lor la Comisia juridică.

Chelaru a explicat că încălcarea procedurii de către DNA se referă la faptul că această corespondenţă trebuia făcută prin Parchetul General şi Ministerul Justiţiei.

Şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că s-a decis sesizarea ministrului Justiţiei, pentru că nu s-au respectat regulile procedurale în cazul cererilor DNA trimise Senatului, pentru punerea la dispoziţie a tuturor documentelor în cazul Şova, dar că pe fond nu există reţinere în acest sens.

El a arătat că, în urma analizei conducerii Senatului, s-a ajuns la concluzia că cererile din partea DNA nu respectă regulile procedurale privind relaţiile instituţionale între Senat şi Justiţie, pentru că sunt semnate de procurorul DNA, şi nu de către Ministerul Justiţiei.

Premierul Victor Ponta a afirmat că l-a atenţionat pe ministrul Justiţiei că cererea "unui procuror DNA" către Senat privind votul la arestarea unor senatori, inclusiv pentru Şova, încalcă regulile de procedură şi respectul între instituţii, iar ministrul l-a asigurat că va vorbi cu procurorul general.

"Există situaţii în care chiar eu i-am spus ministrului Cazanciuc, când a fost chestia cu un procuror de la DNA care s-a dus să-i ancheteze pe senatori cum au votat, că miniştrii nu se adresează Parlamentului direct, ci prin mine, ca prim-ministru. Preşedintele Iohannis, dacă se adresează Parlamentului, o face sub semnătură, nu pune un consilier sau un portar. «Vezi că e o încălcare gravă a unei reguli de procedură, care de fapt înseamnă respect între instituţii», şi mi-a zis că o să vorbească cu procurorul general şi o să-i spună, nu public. Aici e vorba de respect între instituţii. Senatorii nu sunt angajaţii unui procuror de la DNA, cum nici procurorii nu sunt angajaţii Senatului", a spus Ponta, duminică, la Antena 3.

La remarca moderatorului că au existat întrebări legate de motivul pentru care ministrul Justiţiei nu intervine în cazul unor probleme ale justiţiei, premierul a răspuns că nu vrea să se interpreteze că Guvernul vrea să controleze activitatea justiţiei.

AFACERI DE LA ZERO