Politică

DNA continuă cercetarea lui Hrebenciuc, Ilie Sârbu şi Dan Şova, într-un nou dosar

DNA continuă cercetarea lui Hrebenciuc, Ilie Sârbu şi Dan Şova, într-un nou dosar

Autor: Catalin Lupasteanu

23.01.2015, 17:56 277

Anchetatorii DNA notează în secţiunea finală a rechizitoriului prin care l-au trimis în judecată pe Viorel Hrebenciuc, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, că "cercetările nu au fost finalizate din motive obiective până la momentul întocmirii rechizitoriului cu privire la toate faptele şi persoanele, nefiind lămurită, dincolo de orice îndoială, existenţa tuturor faptelor şi contribuţia tuturor persoanelor implicate", astfel că procurorul de caz a dispus "disjungerea cauzei, formarea unui nou dosar şi continuarea cercetărilor" cu privire la Hrebenciuc şi alte persoane.

Astfel, Viorel Hrebenciuc este cercetat în continuare de DNA Braşov pentru "săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 47 C.pen (instigarea la comiterea de infracţiuni – n.r) raportat la articolul 13 din Legea nr. 78/2000 (Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani – n.r.), faptă comisă în legătură cu suspectul Sîrbu Ilie".

Hrebenciuc l-ar fi instigat la trafic de influenţă, şi în plus la cumpărare de influenţă, faptă prevăzută de articolul 292 din Codul penal raportată la articolele 6 şi 7 litera a din Legea nr. 78/2000, şi pe Dan Şova.

Astfel, Ilie Sârbu şi Dan Şova sunt şi ei suspecţi în acest dosar.

Anchetatorii mai continuă cercetările în acest nou dosar şi faţă de soţia judecătorului Lorand Ordog, Melinda, judecătorul Gabriel Uţă, Paltin Sturdza, Costin Bengescu, Horaţiu Hanganu, Aurel Pâslaru, Daniel Călugăr, Ion Sorin Iacob, Iosif Kadas, Ioan Mătăsel, Aurel Olari, Andrei Poteacă, Maria Daniela Velican, Adrian Victor Prodan, Nicolae Mergeani, Carmen Drăgoi, Al României Paul Philippe şi a României Lia Georgia, Alina Ciocoiu, Gabriel Vlase şi Viorel Gheorghe Ghelasă.

Toţi cei vizaţi au fost puşi sub urmărire în dosarul retrocedărilor, în care Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Din 10 ianuarie a fost cercetat în dosar şi senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, în cazul căruia procurorii DNA Braşov au luat măsura controlui judiciar, până în 8 februarie, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Iniţial, procurorii i-au adus la cunoştinţă că este acuzat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică. Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcţionari de la Comisia Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva - Direcţia Silvică Bacău şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bacău, "cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

În 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiurariu, acuzându-l că i-a cerut trei milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obţine pentru acesta din urmă, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari din judeţul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure.

AFACERI DE LA ZERO