Politică

Domino parlamentar: piesele grele ale PD-L, respinse rand pe rand de Legislativ

Domino parlamentar: piesele grele ale PD-L, respinse rand pe rand de Legislativ
29.10.2009, 23:20 23

Votul pozitiv de miercuri pentru Vasile Blaga (propus pentruMinisterul Dezvoltarii) si pentru Bogdan Aurescu (propus laExterne) nu a reprezentat si ieri o tendinta. Rand pe rand AdrieanVideanu (propus sa continue mandatul la Economie), Radu Berceanu(propus sa continue mandatul la Transporturi), Mihai Stanisoara(propus sa continue mandatul la Aparare) sau Sulfina Barbu (propusasa preia portofoliul Mediului) au fost respinsi de comisiile despecialitate ale Parlamentului.

Cei de mai sus sunt principalii stalpi ai PD-L, oameni cu carepartidul, indiferent de denumirea lui, a mers inainte vreme de10-20 de ani.

Emeric Saghi si Teodor Paleologu, mai nou sustinatori ai acestuipartid, au fost de asemenea respinsi de comisiile despecialitate.

Niciodata in istoria de 20 de ani a parlamentarismului de duparevolutie nu s-a intamplat un astfel de lucru. Tehnic, premieruldesemnat putea sa numeasca alti candidati pentru posturilerespinse. Insa el nu a facut-o pana aseara si, oricum, votul a fostclar unul politic - parlamentarii noii majoritati (PSD, PNL, UDMR)fiind, practic, decisi sa respinga orice propunere. In acest caz,votul care va fi dat miercurea viitoare in plenul reunit al celordoua camere parlamentare pare dinainte clar: Guvernul propus deLucian Croitoru nu va trece de votul Parlamentului.

Sperantele lui Videanu

Reprezentantii puterii cred insa altceva si inca mai spera,chiar si cand nimic nu mai este de sperat.

Adriean Videanu a sustinut ieri dupa ce a fost respins decomisiile reunite de economie ca totul s-a rezumat la un "votpolitic", mentionand ca la sedinta de plen de miercurea viitoare incare se va hotari soarta Cabinetului Croitoru ar putea sa existesurprize, intrucat acolo votul va fi secret.

Numai ca acelasi lucru il sustinea premierul Emil Boc si lamomentul in care Guvernul sau a cazut in Parlament. Practic,opozitia a votat la vedere impotriva guvernului, pentru ca, chiardaca votul este, potrivit regulamentelor, secret, nimeni nu poateobliga vreun parlamentar sa arate ce voteaza.

"Daca votul a fost atat de strans

(36 de voturi "impotriva" si 29 de voturi "pentru" - n.n.) fiindvot pe lista, la votul secret s-ar putea sa avem surprize", asustinut Videanu.

"Dupa cum ati vazut, foarte multi au votat stanjeniti, legat dedispozitia pe care au primit-o de la partid, la modul sincer.Lucrul acestea cred ca l-ati vazut si dumneavoastra. Dar, cand evotul secret, nimeni nu stie", a adaugat Videanu.

Boc crede in minuni : "Le este frica deanticipate"

Miercuri seara premierul in exercitiu, Emil Boc, a sustinut cateama de anticipate ii va face pe parlamentari sa voteze pentruguvernul propus de Lucian Croitoru. Potrivit lui Boc, votul acordatministrilor la audierile in comisiile parlamentare de specialitateeste unul consultativ si sunt sanse ca Guvernul propus de LucianCroitoru sa obtina votul de investitura in Parlament.

Boc a amintit ca respingerea mai multor guverne ii conferapresedintelui dreptul de a dizolva Parlamentul, ceea ce va conducela alegeri anticipate, o perspectiva care, in opinia sa, nu esteuna favorabila parlamentarilor.

Numai ca este putin probabil ca pana in alegeri Parlamentul sarespinga doua propuneri de guvern - singura solutie care deschidecalea dizolvarii Parlamentului si a organizarii anticipatelor.

Basescu: Voi propune un alt prim-ministru

La randul sau, presedintele Traian Basescu a declarat miercuriseara la TVR 1 ca, daca Guvernul Croitoru nu va fi investit, vatrebui sa desemneze imediat un nou prim-ministru, in conditiile incare acordul cu FMI trebuie renegociat, deoarece se inregistreazaunele restante.

Basescu a fost intrebat daca acorda Cabinetului Croitoru tot 50%sanse sa fie investit, asa cum mentiona intr-o declaratieanterioara.

"Imi mentin pozitia plecand de la premisa ca mi se pare preamare iresponsabilitatea sa lasi tara in perioada de criza politicafara guvern. Am inteles actiunea constitutionala de daramare aGuvernului Boc. Era un guvern din care 8-9 ministri plecasera siintr-un fel sau altul exista o justificare politica. Sa refuzi cuobstinatie sa dai Romaniei un guvern este deja mult prea mult,pentru ca acest lucru ma va obliga la o imediata renominalizare aaltui prim-ministru", a declarat Traian Basescu.

El a adaugat ca, in calitate de sef al statului, nu poate intrain jocul pe care il fac politicienii, respectiv sa lase GuvernulBoc in functie pana cand va fi validat noul presedinte.

De asemenea, el a admis ca, la un moment dat, era adeptulamanarii desemnarii unui nou prim-ministru dupa validareaviitorului sef al statului, daca Guvernul Croitoru nu va fiinvestit de Parlament.

"Era o ipoteza daca lucrurile se desfasurau normal cu Fondul,dar lucrurile nu se desfasoara normal", a precizat sefulstatului.

"Voi desemna un nou premier cu obiectivul ca acest premier sastie foarte bine sa gestioneze situatia de criza economica", aconchis seful statului.

Comisiile parlamentare au inceput, miercuri, audierileministrilor propusi de premierul desemnat Lucian Croitoru, doidintre cei audiati fiind avizati favorabil, alti patru primind aviznegativ.

Ultimul ministru care urma sa fie audiat aseara era CristianVladescu pentru Sanatate.

Miercuri comisiile parlamentare au dat vot pozitiv pentru VasileBlaga si Bogdan Aurescu, propusi pentru Dezvoltare si Externe, intimp ce Catalin Predoiu, Gheorghe Pogea, Adrian Radulescu, MihaiSeitan au primit aviz negativ pentru portofoliile Justitiei,Finantelor, Agriculturii si Muncii.

Votul asupra listei Cabinetului Croitoru in plenul Camerelorreunite este programat pentru 4 noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO