Politică

Dragnea: Cele trei miliarde de dolari promise de Ponta se duc şi pe salarii, nu doar pe investiţii

Dragnea: Cele trei miliarde de dolari promise de Ponta se...

Autor: Liviu Dadacus

09.09.2014, 15:41 3209

Solicitat să precizeze către ce va fi îndreptată suma de 3 miliarde de dolari, despre care premierul Victor Ponta a spus, luni, că va trebui cheltuită până la sfârşitul anului, Dragnea a arătat că banii vor merge către investiţii publice, dar şi către plata salariilor, arieratelor sau a datoriilor.

”Ministerul de Finanţe, în zilele imediat următoare, va prezenta două lucruri, din câte ştiu eu, şi anume care sunt sumele disponibile efectiv pentru a putea fi repartizate şi al doilea lucru, după discuţiile pe care le-au avut cu toate ministerele şi din câte ştiu eu le-au încheiat aseară cu toate ministerele, vor prezenta Guvernului şi primului-ministru o propunere de repartizare a acestor sume care să acopere în primul rând necesarul de investiţii”, a spus Dragnea.

Ponta aruncă cu bani: „Până la finalul anului trebuie să cheltuim 3 mld. $“

Întrebat unde vor merge banii, Dragnea a răspuns: ”În ceea ce înseamnă investiţii publice şi acolo unde mai este nevoie de sume pentru salarii, de exemplu, sau arierate sau datorii generate de hotărâri judecătoreşti care sunt deja executorii. Chestiuni de genul ăsta”.

El a precizat că tot acest material va fi prezentat de către Ministerul de Finanţe şi Ministerul Bugetului şi va fi făcut public cât de curând.

”Practic, noi săptămâna viitoare trebuie să avem o rectificare”, a subliniat Dragnea.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că România trebuie să cheltuiască, până la sfârşitul anului 2014, o sumă de peste trei miliarde de dolari pentru investiţii publice, el arătând că aceste fonduri, care sunt acoperite de la buget, se cheltuiesc greu din motive procedural birocratice.

”Am mers pe o cale, altfel corectă, aceea de a scădea în fiecare an deficitul public, de a ne duce spre ţintele europene de deficit structural. Cred însă că în acest an am mers un pic prea repede pe această cale. După 7 luni din anul 2014, România are un deficit al bugetului public de 0,2% din PIB. În mod normal, pentru o economie puternică, consolidată, asta ar fi o veste bună. Pentru o economie ca cea românească, care are nevoie de investiţii, nu cred că e o veste atât de bună”, a spus Ponta, la o conferinţă organizată de Ambasada SUA, AMCHAM şi AMRO.

Ponta a precizat că procentul de 2% din PIB pe care România trebuie să îl cheltuiască în continuare ca investiţii publice până la sfârşitul acestui an înseamnă enorm de mult, respectiv peste 3 miliarde de dolari, şi că acest capital investit în economie se va răsfrânge asupra întregii dezvoltări a ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO