Politică

Dupa 20 de ani: Romania nu mai poate fi intoarsa din drum, indiferent de cine o va conduce

18.11.2009, 23:05 452

In 1990, primul an de dupa revolutie, PIB-ul Romaniei era de35,7 miliarde de euro si a ajuns la 126,4 miliarde, in 2008. Unritm prea lent, poate, dar si clasa politica a fost "lenta".

Ce se poate observa este ca ritmul a crescut in perioadele incare in Romania s-a facut reforma, iar statul si-a restransinterventia in economie.

Romania, chiar daca greu, a evoluat de la sloganul anilor 1990,"nu vindem tara", de la o afirmatie regretata apoi a lui IonIliescu "proprietatea este un moft" la a-si privatiza principaleleindustrii si banci. Fostul Combinat Siderurgic Galati a ajuns de lao pierdere neta de peste 300 mil. euro anual, in anii '90, sacontribuie la Produsul Intern Brut cu 1-2% anual, dupaprivatizare.

Daca prima constitutie "ocrotea" proprietatea privata,revizuirea ei in 2003 avea sa garanteze aceasta proprietate.

Chiar daca prin zgomotul electoral care insoteste campaniapentru alegerile de duminica se vorbeste despre o posibila fraudarea scrutinului, acest lucru nu mai este posibil. Vor fi, poate,nereguli, dar nimeni nu mai poate fura alegerile in Romania deacum.

Romania a experimentat guverne de stanga si guverne de dreapta.In 1996, avea loc in Romania prima alternanta la putere, iar ocoalitie (CDR) formata din partide care se opuneau fostului FSN(prima constructie politica de dupa revolutie), castigaalegerile.

In 2000, social-democratii au revenit la putere, iar lumea nus-a prabusit. Sub PSD, Romania a intrat in NATO si a finalizatdosarele de aderare la Uniunea Europeana.

In mandatul guvernarii liberal-democrate de dupa 2004, Romanias-a integrat efectiv in Uniune. Chiar daca certurile politice s-autinut lant, in perioada 2004-2008 "micul tigru", Romania, ainregistrat una dintre cele mai ridicate rate de crestere economicadin UE.

Sunt 20 de ani de la caderea comunismului, 20 de ani de candRomania "experimenteaza" capitalismul.

Suntem in criza, dar criza va trece, asa cum alegerile vortrece. Insa in acest moment un lucru pare sigur: mai incet, mairepede, Romania, inclusiv Romania politica, merge din ce in ce maibine.

De fapt, Romania nu mai poate fi intoarsa din drumul pe care s-ainscris. Indiferent daca va fi condusa de stanga politica sau dedreapta politica.

1990 - Duminica Orbului

Primele alegeri libere din Romania au avut loc in 20 mai 1990 -zi care a coincis cu Duminica Orbului si care a consacratsuprematia lui Ion Iliescu (stg.) in viata politica, el castiganddin primul tur cu 85% din voturi, la o prezenta de vot de 86%, infata contracandidatilor sai Ion Ratiu (dr.) - PNTCD si RaduCampeaniu - PNL. "Cand Iliescu apare, soarele rasare", a fost unslogan al acelor vremuri greu incercate de tranzitia economica.Iliescu a fost reales in 1992, in cel de-al doilea tur de scrutininvingandu-l pe Emil Constantinescu, cel care avea insa sa-linfranga patru ani mai tarziu.

1990 - Petre Roman, primul premier

Petre Roman a fost primul "seducator" de mase din politicaromaneasca, insa farmecul sau francofon nu a functionat in dialogulcu minerii lui Miron Cozma care, in ciuda unei intelegerianterioare, au venit din nou la Bucuresti, fortand cadereaGuvernului sau in octombrie 1991. Intr-un an si jumatate de mandat,guvernul Roman a fost nevoit sa ia decizii multe si greu de intelespentru romanii obisnuiti sa traiasca in sistemul centralizat: ceamai grea a fost liberalizarea preturilor pentru un numar importantde bunuri de consum, la 1 noiembrie A doua etapa a liberalizariipreturilor, cu exceptia celor la energie, paine si lapte, a avutloc in 1991.

1996 - Prima alternanta la putere

Dupa sase ani in care Romania a fost condusa de Ion Iliescu,Emil Constantinescu a castigat alegerile prezindentiale din 1996.Succesul lui Constantinescu a scos zeci de mii de oameni in strada.In mandatul sau, turnura catre o economie de piata a luat-o pe undrum fara intoarcere in ciuda crizei economice. Constantinescu arefuzat sa mai candideze pentru un al doilea mandat in 2000, iarpartidul care l-a sustinut, PNTCD, a cazut intr-un anonimat dincare nu si-a revenit nici acum.

1998 - Un american la Bucuresti

Presedintele american Bill Clinton a venit in Romania, unadintre cele mai importante vizite straine de dupa 1989 (8noiembrie). Era perioada in care aderarea Romaniei la NATO fuseserespinsa, iar vizita liderului de la Casa Alba a fost considerataca un premiu de consolare. Situatia s-a schimbat insa dupaatentatele de la 11 septembrie, Romania fiind primita in 2002 inAlianta Nord-Atlantica.

1999 - Pacea de la Cozia

In ianuarie si februarie 1999, romanii priveau ingrozititransmiterea la televizor a razboiului dintre fortele de ordine siminerii lui Miron Cozma care avansau spre Bucuresti cerandu-siviolent drepturile. O tara care abia incepea sa vorbeasca despreprivatizare, libertate de expresie, proprietate privata si piatalibera

si-a vazut amenintata valorile obtinute cu mare greutate derevolta minerilor din ianuarie care trimitea Romania cu aproape 10ani inapoi, in momentul 1991, in care a cazut guvernul Roman. Doardupa negocieri cu premierul de la acea vreme Radu Vasile, liderulminerilor accepta sa se retraga eliberand cei peste 1.500 dejandarmi pe care minerii ii luasera prizonieri. In februarie, dupao a doua incursiune spre Bucuresti liderul minerilor a fost arestatla Bucuresti.

1999 - Un papa in vizita la ortodocsi

In mai 1999, parcul Izvor din Capitala a devenit un loc sfantpentru pelerinii catolici si simpatizantii Papei Ioan Paul alII-lea, care a venit in Romania intr-o vizita considerata simbolicaatat pentru faptul ca era prima a unui Papa intr-o tara care nu eracatolica, dar si pentru ca Ioan Paul al II-lea a fost unul dintrecei mai importanti lideri care au contribuit la cadereacomunismului in Europa Centrala si de Est. Papa a binecuvantatmultimea din "papamobil", unde l-a invitat si pe PatriarhulTeoctist al Romaniei, imaginea celor doua Inalte Fete ale Bisericiifacand incojurul lumii ca un simbol important al unitatii crestinede la Marea Schisma de la 1054.

2000 - Legile proprietatii.

Cea mai spinoasa problema a Romaniei de dupa cadereacomunismului a fost regimul proprietatii. Doua legi esentiale auschimbat fata tarii. Este vorba de legea funciara prin careterenurile confiscate de comunisti erau retrocedate si de legeacaselor nationalizate. La aproape zece ani dupa ce regimul Iliescuacceptase retrocedarea partiala a pamanturilor, legea deretrocedare totala a terenurilor agricole si forestiere(supranumita si legea Lupu, dupa numele deputatului PNT VasileLupu, care a initiat-o) a fost adoptata de Parlament.

2001 - Reconcilierea cu trecutul

In 2001, fostul suveran al Romaniei, Regele Mihai I deHohenzollern a primit inapoi de la guvernul PSD fostele proprietatiale familiei regale, dupa 10 ani in care autoritatile de laBucuresti au dovedit ca se tem inca de forta sa morala. Dupa ce in1990 a fost trimis inapoi in Elvetia de pe aeroport, fara sa i sepermita accesul in Romania, regimul Iliescu i-a dat voie in 1992 saparticipe la praznuirea Pastelui, ca apoi sa-i interzica accesul inRomania pentru urmatorii 5 ani. Regele Mihai a primit din noucetatenia romana in 1997, dupa ce la putere a acces EmilConstantinescu si coalitia sa de dreapta. Abia in 2001 si-arecapatat proprietatile, iar in 2002 a acceptat sa devina un fel deambasador onorific al Romaniei, el vizitand cateva cancelariioccidentale pentru a promova integrarea Romaniei in NATO.

2002 - Sub umbrela NATO

La 21 noiembrie 2002 Romania a fost invitata sa adere la NATO lasummit-ul de la Praga. Aceasta este unul dintre cele mai marisuccese ale Romaniei in plan extern, dupa aproape zece ani denegocieri. Aderarea a avut loc in 2004. La patru ani de la aderare,Romania a gazduit Summit-ul NATO, cel mai important eveniment dinistoria sa de dupa caderea comunismului. Anuntul invitarii Romanieiin NATO a fost primit de oficialii romani, printre acestiaaflandu-se ministrul de externe Mircea Geoana, premierul AdrianNastase si presedintele Ion Iliescu, la Ambasada Romaniei laPraga.

2006 - Condamnarea comunismului

In decembrie 2006, cu doar cateva zile inainte de aderareaoficiala la Uniunea Europeana, presedintele Traian Basescu a cititin Parlament un raport prin care comunismul a fost condamnatoficial ca regim criminal. Sedinta la care a participat fostullider al Solidaritatii Poloneze, Lech Walesa, si importantidizidenti romani a fost bruiata de interventiile zgomotoase sijignirile liderului Partidului Romania Mare, Corneliu VadimTudor.

2007 - UE

Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanuridica steagul Romaniei la Bruxelles (14 dec. 2006) la festivitateadedicata intrarii in UE a Romaniei si Bulgariei cu cateva zileinainte de aderarea efectiva. Romania a intrat oficial in UE la 1ianuarie 2007. Ceremonia i-a impacat pentru o zi pe cei doidemnitari, relatiile dintre premier si presedinte fiind extrem detensionate in acea vreme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO