Politică

După ani de zile de procese, Adrian Năstase a fost condamnat, dar mai are pe rol alte dosare grele

După ani de zile de procese, Adrian Năstase a fost condamnat, dar mai are pe rol alte dosare grele

Adrian Năstase a susţinut din totdeauna că dosarele sale sunt instrumentate politic

Autor: Iulian Anghel, Catalin Lapusteanu - Mediafax

21.06.2012, 00:04 1947

Condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închi­soare în dosarul "Trofeul Calităţii" a fost decisă de com­pletul de cinci jude­cători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Acesta a casat o decizie de condamnare anterioară a lui Năstase (doi ani de închisoare), dar a schimbat încadrarea juridică a faptei şi l-a condamnat pe fostul premier la aceeaşi pedeapsă.

Năstase mai are în pronunţare două dosare - "Zambaccian" şi "Mătuşa Tamara", care datează din 2006.

Completul de cinci judecători a ÎCCJ a judecat ieri recursul pe care Adrian Năstase îl înaintase împotriva unei decizii de condamnare a sa în dosarul "Trofeul Calităţii", din ianuarie.

La 30 ianuarie, un complet de trei judecători ai ÎCCJ îl condamnase pe Năstase la doi ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi în dosarul "Trofeul Calităţii". La promo­varea recursului, procurorii DNA au cerut majorarea pedepsei de doi ani de închisoare cu executare pronunţată în ianuarie. Avocaţii fostului premier au cerut achitarea acestuia. Completul de cinci judecători a casat sentinţa din ia­nuarie şi, în rejudecare, a schimbat încadrarea juridică a faptei, iar, pentru noua infracţiune a decis ca fostul premier să fie condamnat tot la doi ani de închisoare cu executare.

În dosarul în care a fost condamnat, Năstase a fost acuzat de strângere ilegală de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru funcţia supremă în stat din partea PSD, partid al cărui preşedinte era.

Adrian Năstase a fost trimis în judecată în acest dosar în 2009, fiind acuzat de folosirea influenţei sau a auto­rităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în 2004, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), sub conducerea Irinei Jianu, a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calităţii în construcţii". Procurorii susţin că taxele de participare strânse în urma simpozionului au ajuns la patru companii controlate de apropiaţi ai lui Năstase care, ulterior, au mers către o firmă ce a prestat servicii în campania prezidenţială a acestuia.

Prejudiciul pentru ISC ar fi de 67 de miliarde de lei vechi.

În luna mai a acestui an, noul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Constantin Grăjdan, a cerut retragerea ISC ca parte civilă în dosar - imediat ce fusese numit în funcţie - afirmând că instituţia nu a suferit niciun prejudiciu în urma organizării simpozionului "Trofeul Calităţii".

Procurorii susţin că au probe că Grăj­dan şi Năstase au vorbit la telefon în ziua în care noul şef al Inspectoratului - demis între timp - a făcut demersul de mai sus.

Există şi alte condamnări

Potrivit deciziei completului de cinci judecători, de ieri, Irina Paula Jianu a fost condamnată la şase de închisoare cu executare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi după ispăşirea pedepsei. În cazul acesteia, completul de cinci judecători a înlăturat sporul de un an de închisoare dispus în prima decizie.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare, fiindu-i astfel redusă pedeapsa iniţială cu un an.

Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare, Marina Ioana Popovici a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare, iar soţul acesteia, Bogdan Popovici, va executa şase ani de închisoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO