Politică

e-licitatie.ro: softul de numărat voturi - cumpărat joi. Autoritatea electorală: contractul a fost semnat în aprilie

Softul de numărat voturi a fost cumpărat joi, fără licitaţie, de la o firmă din grupul Asesoft

Bogdan Padiu, directorul executiv al Teamnet International

Autor: Adrian Seceleanu

11.06.2012, 10:39 2706

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a achiziţionat cu doar trei zile înainte de alegerile locale softul care va fi utilizat pentru numărarea voturilor exprimate, fără a organiza o licitaţie şi a publica anterior un anunţ de intenţie, potrivit datelor de pe e-licitatie. ro, sistemul electronic de achiziţii publice - a căror acurateţe este însă contestată de AEP şi de firma câştigătoare .

Autoritatea Electorală Permanentă a atribuit contractul cu o valoare de 4,884 mil. lei (1,1 mil. euro) companiei Teamnet International, care este controlată de omul de afaceri Sebastian Ghiţă, potrivit sursei citate. AEP a motivat atribuirea contractului fără licitaţie prin faptul că alegerile, a căror dată a fost stabilită la jumătatea lunii martie de cabinetul Răzvan Ungureanu, ar fi un eveniment "de urgenţă extremă care a avut loc în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă". Reprezentanţii AEP nu au putut fi contactaţi ieri pentru a lămuri cum este posibil ca data alegerilor locale să fie o necunoscută şi de ce a fost nevoie de o achiziţie fără licitaţie pentru achiziţia softului de numărat voturi. Nici reprezentanţii Teamnet nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei pentru a oferi detalii despre acest subiect.

Compania Teamnet International, care a avut în 2010 afaceri de 21 mil. euro şi un profit net de 1,6 mil. euro, obţine aproximativ 70% din venituri din contracte cu statul, potrivit unor declaraţii făcute anul trecut pentru ZF de Bogdan Padiu, directorul executiv al companiei. În criză, sectorul privat s-a contractat foarte puternic, în timp ce în zona guvernamentală nevoile de monitorizare a sistemelor IT şi proiectele din bani europeni au crescut, explica Bogdan Padiu ponderea mare a contractelor publice în afacerile Teamnet.

Compania IT a realizat, spre exemplu, şi Revisal - instrumentul de control al Inspecţiei Muncii, care vede informaţiile despre toţi salariaţii din România prin intermediul unei baze de date. Aplicaţia Revisal a stârnit numeroase nemulţumiri în rândul oamenilor de HR, care au spus că softul se blochează, iar în unele cazuri informaţiile introduse se şterg.

Teamnet International estima că va ajunge la afaceri de 30 de milioane de euro în anul 2011.

AEP: Contractul a fost semnat pe 24 aprilie

Pe de altă parte, conform unui comunicat de presă transmis de Autoritatea Electorală Permanentă, contractul cu Teamnet ar fi fost semnat din data de 24 aprilie.
"Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că în data de 24.04.2012 a semnat cu operatorul economic SC TEAMNET INTERNATIONAL SA contractul pentru achiziţionarea serviciilor de software de aplicaţie care vor fi folosite la centralizarea voturilor valabil exprimate la alegerile pentru desemnarea autorităţilor administraţiei publice locale din 10 iunie 2012. În cursul zilei de 25.04.2012, o echipă de specialişti din partea SC TEAMNET INTERNATIONAL SA s-a prezentat la sediul AEP pentru demararea activităţilor de creare, testare şi implementare a aplicaţiilor informatice."

Teamnet: Informaţiile de pe e-licitatie.ro sunt eronate, contractul a fost semnat în aprilie, cu respectarea integrală a procedurilor de achiziţie publică

Reprezentanţii companiei Teamnet afirmă, într-o precizare transmisă redacţiei ZF, că datele din sistemul e-licitaţie.ro privind contractul pentru livrarea softului de numărare a voturilor sunt eronate, în condiţiile în care achiziţia a fost realizată de AEP în luna aprilie.

"Contractul de achiziţie a serviciilor de software de aplicaţie pentru alegerile locale privind achiziţionarea serviciilor de software de aplicaţie care vor fi folosite la centralizarea voturilor valabil exprimate la alegerile pentru desemnarea autorităţilor administraţiei publice din data de 10 iunie 2012 a fost încheiat cu respectarea integrală a procedurilor legale de achiziţie publică, la data de 24.04.2012, şi nu cu trei zile înainte de votare, aşa cum în mod eronat se arată în articol", potrivit reprezentanţilor Teamnet International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO