Politică

Economia României 2017 în grafice: performanţe, riscuri, provocări

Economia României 2017 în grafice: performanţe,...

Autor: Cosmin Marinescu

13.03.2018, 17:16 666

România a înregistrat în anul 2017 o creştere economică record, care s-a bazat, însă, cu precădere pe consum. Contribuţia investiţiilor a devenit pozitivă, însă factorul investiţional este încă redus, ceea ce ar putea afecta creşterea sustenabilă pe termen mediu şi lung. Contextul macroeconomic actual este unul al contrastelor, împletite în spirala creştere economică record - deficite bugetare înalte, în condiţiile în care deficitul bugetar s-a încadrat totuşi în ţinta de 3% din PIB, prin sacrificarea programului de investiţii publice şi prin măsuri corective. Creşterea economică suplimentară realizată în anul 2017 nu s-a reflectat, în mod corespunzător, şi în creşterea veniturilor fiscale, fapt ce indică, totuşi, performanţe reduse în planul colectării şi administrării fiscale.

Ocuparea forţei de muncă este în continuă creştere, rata şomajului consemnând un minim istoric, însă piaţa muncii este tensionată pe fondul unui deficit acutizat de resurse umane calificate. Pe fondul avansului consistent al importurilor, deficitul comercial s-a intensificat, ceea ce a contribuit la adâncirea deficitului în balanţa de plăţi. În contextul unui grad sporit de volatilitate financiară, reflectată în dinamicile cursului de schimb şi ale ratelor dobânzii, intensificarea presiunilor inflaţioniste indică necesitatea unei ajustări de traiectorie în planul politicilor economice.

Citiţi aici continuarea opiniei

Cosmin Marinescu este prof. Univ. Dr., Facultatea de Economie, ASE Bucureşti, Consilier Prezidenţial, Departamentul Politici Economice şi coordonator Centrul pentru Economie şi Libertate (ECOL)                        

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO