Politică

Egalitate, dar nu şi pentru căţei

Egalitate, dar nu şi pentru căţei

Autor: Iulian Anghel

22.12.2012, 20:25 1160

Nu se putea ca tocmai premierul Ponta să lipsească din galeria liderilor politici de talie mondială care fac mişto de apocalipsă: suntem gata cu bugetul pe 2013 "la sfârşitul lumii!"

O declaraţie făcută la Parlament chiar în vremea în care plenul Camerei Deputaţilor vota că deputatului (re)nou ales Stan, acuzat de DNA pentru infractiuni a căror enumerare nu are sens aici, nu-i poate fi ridicată imunitatea parlamentară.

Deputatul Victor Ponta a votat pentru ridicarea imunităţii deputatului Ion Stan şi chiar a forţat ieri demisia din PSD a acestuia.
Frumos. La o privire mai atentă vedem doar că premierul, şef al PSD, totodată, are o mare problemă şi noi toţi, odată cu el: Pentru că Ion Stan este din PSD ( a fost până ieri). DNA a cerut ridicarea imunităţii sale din legislatura trecută, şi nu a fost atunci cvorum pentru o decizie că, deh, din orice slujbă poţi sa fii dat afară când nu vii la program, dar nu şi din Parlament.

Noua Cameră a Deputaţilor a votat ieri aşa: 226 de voturi împotriva ridicării imunităţii şi 145 "pentru". Cum USL are o majoritate zdrobitoare în Camera Deputaţilor - 70% - nu e decât o explicaţie aici. Parlamentarii USL au votat împotriva premierului Ponta care a votat pentru ridicarea imunităţii.

Sunt două greşeli facute şi niciuna explicit atribuită: o data ca Stan a fost pe lista de candidaţi a USL şi, cea de-a doua, că votul oamenilor l-a propulsat din nou în Parlament.

Dar, dacă Stan nu ar fi fost în lista USL, ar mai fi ajuns deputat?
Nu, câta vreme votul a fost 100% politic. Aşa că gestul premierului e de notat, dar nu are nici cea mai mică semnificaţie în planul moralei politie. Pentru că, dacă USL ar fi avut, să zicem, 49% din Parlament şi nu aproape 70%, Ponta nu l-ar fi dat afară din partid pe Stan. De asta senatorul PSD Voicu a putut vota în legislatura trecută cu două mâini după ce a stat peste un an în inchisoare: votul lui era esenţial.

Aşa că ziua sfârşitului lumii în care Cabinetul Ponta 2 a fost învestit nu este decât o zi în care întrebările (noile) încep să curgă.
Degeaba Mona Pivniceru, ministrul justiţei, spune că e de rău augur votul deputaţilor în cazul Stan, degeaba Ponta îl dă afară din partid.

Nu este de ajuns să ai alegeri ca să te numeşti democraţie. Democraţie, în sensul formal, are şi Iranul şi Siria, avea şi Ceauşescu pentru că şi în Romania de atunci erau alegeri.

Calitatea undei societăţi este cea care dă sensul. Dacă, prima decizie a noii Camere a Deputaţilor este că un coleg este imun (deşi, constituţional, este imun doar pentru declaraţiile politice făcute în timpul mandatului) nu echivalează şi asta cu o mică apocalipsă?

Nu trebuie să-ţi cadă un meteorit în cap ca să rămâi orb şi surd, prostit într-ale tale şi resemnat şi să zici: lor nu li se poate întâmpla nimic.

Spre ce ne îndreptăm noi de fapt?

Pentru că asta este ceea ce numim "democraţie reprezentativă" - i-am ales să ne reprezinte pe urmărorii 4 ani. În votul covârşitor pro USL s-au pus - îmi îngădui să cred - multe speranţa: o viaţă mai bună, oameni mai cinstiţi…
Dar în prima şedinţă a Camerei, ei au decis că sunt imuni la atât de mica asta apocalipsă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO