Politică

Egiptul face primii paşi în democraţie: schimbarea constituţiei a primit votul de încredere al populaţiei

Autor: Catalina Apostoiu

21.03.2011, 23:42 15

Egiptenii sprijină ferm schimbările constituţionale care vorpermite organizarea rapidă de alegeri în ţară, indică rezultatelereferendumului or­ga­nizat sâmbătă, conform BBC News. Potrivitacestora, 77% dintre ale­gători susţin modificareaconstitu­ţiei.

Mohammed Ahmed Attiyah, pre­şe­dinte al comitetului ce asupra­vegheat votul, a anunţat că 18,5 mi­lioa­ne de oameni care auvotat s-au pro­nunţat în favoarea amenda­men­te­lor. Participareala vot a fost de 41,2% din 45 milioane de alegători eligibili.

Amendamentele includ reducerea mandatelor prezidenţiale de laşase la patru ani şi limitarea numărului de mandate la două,obligativitatea ca pre­şe­dintele să aleagă un adjunct în decurs de30 de zile de la alegeri, introducerea de noi criterii pentrucandidaţii la prezidenţiale, inclusiv condiţia ca aceştia să aibăpeste 40 de ani şi să nu fie căsătoriţi cu un non-egiptean.

Principalele două grupuri politice ale ţării, Partidul NaţionalDemocrat şi Frăţia Musulmană, au sprijinit propunerile.

Un purtător de cuvânt al Frăţiei a caracterizat rezultatul drept"o victorie pentru poporul egiptean", care va permite ţării să"intre într-o nouă fază".

Activiştii pro-democraţie au declarat că modificările nu suntsuficient de radicale şi că vor o rescriere completă a constituţieiînainte de organizarea de alegeri. Pentru mulţi egipteni sâmbătă afost prima dată când au votat, în timpul lui Mubarak participareafiind extrem de redusă.

Cel mai grav incident din timpul referendumului l-a avut dreptpersonaj principal pe laureatului Premiului Nobel MohamedElBaradei.

Câteva sute de locuitori ai unui cartier defavorizat din Cairo,majoritatea islamişti, au aruncat cu pietre în ElBaradei în faţaunei secţii de votare unde intenţiona să îşi exprime votul lareferendumul constituţional. ElBaradei a fost lovit de cel puţin opiatră în spate şi de jeturi de apă şi a părăsit rapid zona cumaşina.

ElBaradei s-a prezentat în cursul după-amiezii în faţa unuibirou de vot dintr-o şcoală din Moqattam, în estul Cairo, undeintenţiona să voteze.

Înconjurat de numeroşi jurnalişti şi de câţiva susţinători,fostul director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică(AIEA) a încercat să avanseze spre secţia de votare, dar locuitoriiau început să strige "Nu te vrem!".

Mai mulţi dintre ei au aruncat cu încălţăminte şi apă în el.Când s-a întors din drum, între 200 şi 300 de persoane au începutsă fugă după el, aruncând cu pietre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO