Politică

Emil Boc pleacă din fruntea guvernului pentru a salva partidul în alegeri

ora 14:30 Premierul Emil Boc coboară scările la sediul PDL, după ce a făcut anunţul la Guvern privind retragerea din funcţie

Filmul zilei în care schimbările politice au bătut viscolul

07.02.2012, 00:08 1653

Premierul Emil Boc şi-a înaintat demisia, într-un gest aşteptat de unii şi pripit pentru alţii, după 1.100 de zile în fruntea Guvernului pe care l-a condus într-unii dintre cei mai cumpliţi ani de cădere economică pentru România, care a pierdut cumulat, în 2009 şi 2010, 10% din PIB.

Preşedintele Traian Băsescu l-a numit aseară pe Mihai Răzvan Ungureanu, şeful Serviciului de Informaţii Externe, în funcţia de premier. Ungureanu, 43 de ani, a fost ministru de externe în 2004-2007, din partea PNL. El a mai fost secretar de stat în MAE în perioada 1998-2000, fiind promovat în această funcţie de Andrei Pleşu, pe atunci ministru de externe, la doar 29 de ani. El are studii de Istorie - Filozofie la Iaşi şi studii postuniversitare la Centrul pentru Studii Ebraice de la Oxford.

Premierul interimar, ministrul justiţiei Cătă­lin Predoiu, singurul ministru neînregimentat politic din guvernul Boc), a ţinut aseară o primă reu­niune a Guvernului, insistând ca membrii Exe­cutivului - care rămân în funcţii până la numirea unui nou Guvern de către Parlament- să se ocupe de treburile curente, cea mai presantă fiind vremea extrem de rea din România.

Majoritatea oamenilor de afaceri cred că, în actuala situaţie tulbure, cel mai bine ar fi de ales un guvern de tehnocraţi, în vreme ce clasa politică ar tinde că crediteze mai degrabă un guvern politic (sau cel mult un guvern condus de un tehnocrat cu miniştri politici), lucru ce indică ruptura dintre elite - cea economică şi cea politică.

Boc şi-a motivat demisia prin faptul că nu se agaţă de scaun, dar analiştii văd în această mutare o încercare a PDL de a limita din pierderile electorale pe măsură ce se apropie alegerile. Presiunea străzii şi presiunea partidului, care vede pe zi ce trece căderile din sondaje, l-au împins pe Boc la demisie, o demisie dată a doua zi după plecarea misiunii FMI care, pe lângă observaţii cri­tice, a constatat că Guvernul s-a încadrat în parametrii conveniţi cu FMI, Banca Mondială şi UE.

Demisia premierului care antrenează căderea întregului Cabinet, în situaţia în care România dădea uşoare semne de înviorare, chiar dacă anul 2012 se anticipează a fi pândit de pericole din cauza contextului extern, ridică semne de întrebare asupra motivaţiei reale.

Guvernul Boc a fost resposabil în ultimii doi ani de luarea unora dintre cele mai dure măsuri de austeritate din Europa. Însă a luat unele măsuri cu întârziere şi fără aplomb şi, mai ales, fără să explice şi să comunice. Chiar dacă în mandatul lui Emil Boc Guvernul a făcut greşeli, unele majore cum singur a recunoscut ca de pildă majorarea TVA la 24%, anul trecut lucrurile au arătat că România se îndreaptă, într-un fel, spre direcţia bună: economia a crescut cu aproximativ 2,5%, inflaţia a fost la cel mai scăzut nivel din ultimii 22 de ani, iar consumul a crescut pentru prima dată substanţial în T4 2011 cu 4%.

Opoziţia din USL consideră că demisia premierului nu este suficientă şi, aseară, la Cotroceni, a cerut şi demisia preşedintelui Traian Bă­sescu şi organizarea de alegeri anticipate. USL a anunţat din nou ieri că vrea să guverneze. În cazul în care câştigă alegerile, propunerea USL pentru poziţia de prim-ministru este Victor Ponta, liderul PSD.

Programul de guvernare al USL propune o impozitare diferenţiată a veniturilor, în trei trepte, de 8, 12 şi 16%, reducerea treptată a TV de la 24% la 19%, reducerea CAS cu 5% pentru angajatori, reducerea integrală a plăţii CAS pentru un an de zile pentru angajatorii care creează noi locuri de muncă, scutirea de orice taxe pentru angajările în regim "part time", dar şi înjumă­tăţirea cheltuielilor statului cu achiziţia de bunuri şi servicii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO