Politică

Emil Boc si-a consacrat ascensiunea politica printr-o cazatura la TV

Emil Boc si-a consacrat ascensiunea politica printr-o cazatura la TV
15.12.2008, 19:21 60

Ieri dimineata, Emil Boc (42 de ani) s-a trezit primar, ca la pranz sa devina premier. O ascensiune atat de rapida poate sa-i surprinda pe multi dintre cei care nu-l stiu pe Boc, dar nu si pe colegii lui, care acum opt ani de zile l-au cunoscut pe plaja de la Costinesti, iar dupa patru ani l-au votat in unanimitate la presedintia partidului.

Pe Boc, multi dintre democratii din conducerea centrala l-au vazut pentru prima oara in 2000 pe plaja, la o scoala de vara. "Era in sort si ne cauta sa se prezinte, pentru ca urma sa candideze la parlamentare pe listele de la Cluj", povesteau amuzati liderii din conducerea centrala a PD.
Boc intrase in partid de doi ani de zile, iar in 2000 fusese ales deja lider al filialei clujene. Liberalii spun acum ca Boc a cochetat cu PNL-ul inainte sa se inscrie la PD, insa culisele intrarii sale in politica - era la inceputul unei cariere universitare - raman necunoscute.
Prin 2003, la trei ani dupa ce a intrat in Parlament, unii ziaristi incepusera sa scrie cu admiratie ca "unitatea de masura a performantei in politica se masoara cu bocul".
Si asta pentru ca in cativa ani, Emil Boc, un deputat ca oricare altul in Comisia juridica, ajunsese singurul parlamentar care raspundea la orice intrebare. Si la orice ora ai fi sunat, Boc raspundea. Daca nu stia raspunsul, se documenta si te suna inapoi.
Venea la Parlament cu lucrarile studentilor de la Cluj si le corecta pe genunchi in pauze. Facea de toate: juca fotbal in echipa parlamentarilor, era printre putinii care avea in fiecare saptamana declaratii politice, ataca fara teama PSD-ul si, in general, nu spunea "NU" presei. A cunoscut consacrarea abia dupa o cazatura socanta in timpul unei emisiuni de televiziune, care a facut inconjurul globului pe internet. Dar cazatura avea sa-i poarte noroc in 2004, pentru ca a castigat Primaria Clujului dupa 12 ani de dominatie a lui Funar. La aflarea rezultatului, a fost felicitat frenetic de o galerie de corespondenti ai ziarelor din Bucuresti.
Propunerea ca el sa devina presedintele PD, dupa ce Traian Basescu a fost ales presedinte la finele lui 2004, a fost privita cu bunavointa, iar Congresul partidului l-a votat in unanimitate in iunie 2005. Boc a fost precursorul miscarii ardelene in PD, pentru ca dupa ce el s-a afirmat in partid, multi dintre reprezentantii conducerii centrale au fost alesi din randul organizatiilor din Vest, cu exceptia lui Vasile Blaga, care era deja un nume. 
Treptat insa, dupa ce a devenit presedinte la PD, Boc a pierdut din priza la public, pentru ca a devenit zgarcit cu informatiile, iar declaratiile sale ajunsesera sa se identifice, pana la exasperare, cu cele ale presedintelui Basescu. In ultimii ani lui Boc i-a lipsit spontaneitatea si a devenit previzibil. La conferintele de presa ale PD, ziaristii faceau concursuri anticipand declaratiile lui Boc.
Se spunea ca orice declaratie pe care o facea liderul PD trebuia sa primeasca aprobare de la Cotroceni, iar din acest motiv Boc nu a mai fost luat in serios nici de partenerii politici, nici de presa.
Totusi clujenii au ramas de partea lui, iar in 2008, el a fost reales primar din primul tur la Cluj-Napoca cu un scor zdrobitor, de aproape 70%.
Portavocea lui Basescu, asa cum i s-a spus in ultimii ani, a ajuns, asadar, la un vot de functia de premier. Nu a pierdut pana acum nicio cursa electorala, iar majoritatea PD-L-PSD din Parlament nu ar trebui sa-i puna emotii. Poate doar pregatirea sa de jurist ar putea sa-i dea emotii in fata crizei economice, dar multi pun pariu ca, pana la investitura, se va documenta si va suna inapoi cu "solutia". 
 
Viitorul premier
  • 42 de ani
  • Este presedinte al PD din 2005
  • In iunie 2008 a fost reales primarul municipiului Cluj-Napoca, dupa ce a castigat primul mandat in 2004
  • Este de profesie jurist, absolvind Facultatea de Drept in 1995. Cu patru ani inainte absolvise Facultatea de Istorie si Filosofie
  • Este membru in Baroul Cluj din 1996
  • Vorbeste engleza si franceza
  • In prezent mai preda la Facultatea de Stiinte Politice si Administratie Publica si la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca
  • Este casatorit si are doua fetite

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO