Politică

Este nevoie de încă şapte voturi pentru învestirea Guvernului Ungureanu. De unde le găseşte puterea?

Este nevoie de încă şapte voturi pentru învestirea Guvernului Ungureanu. De unde le găseşte puterea?

Autor: Iulian Anghel

09.02.2012, 12:08 849

Partidele din arcul guvernamental, PDL, UDMR şi UNPR mai au nevoi de şapte voturi în Parlament pentru a învesti guvernul Ungureanu. În condiţiile în care minorităţile pun condiţii (majorara pensiilor şi a salariilor), iar o parte dintre independenţi au anunţat că votează împotriva Guvernului, problema este de unde vin acest şapte voturi, chiar dacă el par puţine.

În Parlament, sunt acum mai multe locuri neocupate (opt deputaţi şi cinci senatori), iar Guvernul trece cu votul a jumătate din numărul senatorilor şi a deputaţilor validaţi în funcţii, adică 231 de voturi, din totalul de 461 de parlamentari validaţi. Puterea (PDL, UDMR, UNPR) nu poate miza pe votul senatorului Verestoy Attila, bolnav, ceea ce înseamnă că, dacă toţi parlamentarii puterii ar fi prezenţi la vot, tot mai este nevoie de şapte voturi, întrucât, împreună, cele trei formaţiuni nu au decât 325 de deputaţi şi senatori (dar 324 de voturi pentru că Verestoy Attila nu e prezent).

Acestea ar putea veni de la cei 17 deputaţi ai minorităţilor altele decât cea maghiară sau de la cei şase deputaţi neafiliaţi, aşa numiţii independenţi.

Doar că minorităţile au condiţionat votul pentru guvern de majorarea salariilor şi a pensiilor şi chiar şi aşa nu garantează că, individual, nu se va vota împotriva guvernului propos. În privinţa independenţilor, trei dintre ei au anunţat clar că votează împotriva Guvernului.

Dacă se mai întâmplă ca şi de la putere să mai lipsească parlamentari, atunci apelul la rezerva de independenţi şi minoritari creşte şi ea proporţional cu numărul absenţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO