Politică

Este oficial: S-au schimbat regulile în lumea jocurilor de noroc. Ce prevede cea mai două lege promulgată de preşedintele Klaus Iohannis

Este oficial: S-au schimbat regulile în lumea jocurilor de noroc. Ce prevede cea mai două lege promulgată de preşedintele Klaus Iohannis

Autor: Maria Stan

07.11.2018, 15:11 1742

Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea legii care interzice afişarea în public a cadourilor oferite la jocurile de noroc. Iniţiativa mai prevede că toate câştigurile neridicate de participanţii la jocurile de noroc organizate de Loteria Română devin venituri ale instituţiei.

Şeful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 42/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul jocurilor de noroc.

Camerei Deputaţilor a votat, pe 17 octombrie, proiectul de lege care interzice afişarea în public a cadourilor oferite la jocurile de noroc. Iniţiativa mai prevede că toate câştigurile neridicate de participanţii la jocurile de noroc organizate de Loteria Română devin venituri ale instituţiei.

„Se interzice afişarea în exteriorul locaţiilor de jocuri de noroc a valorilor sau bunurilor acordate prin bonusuri, promoţii sau «jack-pot»-uri reale sau simulate”, prevede un articol nou introdus de deputaţi în Legea privind adoptarea OUG 42/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul jocurilor de noroc.

Potrivit iniţiatorilor, modificarea urmăreşte „protecţia consumatorilor din domeniu, în sensul în care prin afişarea in exteriorul locaţiilor a unor promoţii reale sau simulate, jucătorilor li se induce senzaţia ca pot câştiga mult mai mult la unii operatori, ceea ce duce la practici de încurajare a jocului”.

De asemenea, aceste practici au fost considerate ca fiind neuniforme şi reprezintă „situaţii care pot da naştere la aspecte de neconcurenţialitate intre operatori”.

Proiectul de lege adoptat în Camera Deputaţilor, în calitatea de for decizioanl, mai prevede că toate câştigurile neridicate de participanţii la jocurile de noroc organizate de Loteria Română se constituie în venituri ale Loteriei Române.

Un alt decret semnat de şeful statului vizează Legea pentru completarea art. 19 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere.

Proiectul de lege completează art. 19 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 cu scopul introducerii transportului necomercial al cailor de sport, cailor de hipoterapie şi cailor de agrement în categoria transporturilor rutiere naţionale pentru care nu se aplică prevederile privind accesul la transportul rutier în cont propriu.

De asemenea, conform prevederilor OG 27/2011, pentru desfăşurarea activităţii de transport, operatorii au nevoie de autorizare-licenţe, certificate de transport în cont propriu şi autorizaţii de transport internaţional, eliberate de Ministerul Transporturilor prin Autoritatea Rutieră Română.

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, pe 10 octombrie 2018.

Klaus Iohannis a mai semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 374/2006 privind suspendarea serviciului public cu specific silvic pentru proprietarii terenurilor forestiere pentru care au fost emise documentele prevăzute la art. III alin. (1) din Legea nr. 169/1997 pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.

AFACERI DE LA ZERO