• Leu / EUR4.7432
  • Leu / GBP5.3799
  • Leu / USD4.2921
Politică

Eugen Teodorovici, după ce economistul-şef al BNR a anunţat că majoritatea administratorilor Pilonului II de pensii doresc să se retragă din România: Comportamentul colegilor de la BNR nu este corect

Eugen Teodorovici, după ce economistul-şef al BNR a anunţat că majoritatea administratorilor Pilonului II de pensii doresc să se retragă din România: Comportamentul colegilor de la BNR nu este corect

Autor: Catalina Iordache

25 feb 2019 9671

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus, luni, în Parlament, în contextul în care Valentin Lazea, economistul şef al BNR, a declarat că OUG 114 are efecte în Pilonul II de pensii, că acesta nu poate să reprezinte poziţia oficială a BNR şi că anunţul nu este o abordare corectă.

„Nu am să fac ce fac colegii de la BNR. I-am rugat de trei ori să înceteze cu o astfel de abordare în a-şi exprima punctul de vedere, altul decât al BNR...Eu nu cred că domnul economist Lazea a prezentat punctul de vedere al BNR vizavi de pilonul 2 de pensii. Domnul Lazea nu poate să reprezinte, sau dacă e aşa, să ne spună, acesta este punctul de vedere... Acest comportament din partea colegilor de la BNR nu este corect. Dialogul să fie cel între BNR şi Ministerul de Finanţe, să ne comportăm şi unii, şi ceillaţi, corect faţă de cei care ne urmăresc, fără atacuri la instituţii, fără atacuri la persoane. Nu mi se pare o abordare corectă din partea BNR. Dacă continuă aşa, înseamnă că nu-şi merită locul pe care îl ocupă. Dânsul este economist sef al BNR, nu poţi să duci un mesaj mai departe”, a declarat luni, la Parlament, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

Teodorovici susţine că pilonul II de pensii nu este afectat de OUG 114.

Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR), a susţinut, luni, că majoritatea administratorilor de pensii private Pilon II doresc să se retragă din România, din cauza regulilor impuse prin Ordonanţa de Urgenţă de Guvernului 114/2018.

„Din ce înţeleg eu din discuţiile cu Asociaţia Administratorilor de Pensii Private din România (Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România, APAPR - n.red.), marea majoritate a administratorilor de pensii private Pilon II din România, dacă nu toate cele şapte fonduri, vor să se retragă România, se gândesc să se retragă din România, deoarece condiţiile li se par deosebit de oneroase - un efort financiar mare pentru un câştig aproape inexistent”, a afirmat, luni, Valentin Lazea, în cadrul „The Romanian Capital Market, Evolution and Outlook”.

Economistul şef al BNR a mai susţinut că motivul acestei decizii îl constituie OUG nr. 114/2018, respectiv noile reguli introduse pentru jucătorii din această piaţă. Prin OUG nr. 114/2018, administratorii de fonduri de pensii trebuie să-şi majoreze semnificativ capitalul, unii chiar mai mult decât de zece ori faţă de regulile care existau până la finele anului trecut. Primele majorări trebuie făcute până la mijlocul acestui an, iar cele finale până la sfârşitul acestui an.

Cine ar avea de suferit dacă ar dispărea Pilonul II de pensii? Cei 7,25 milioane de participanţi la Pilonul II, câţi erau la finele anului trecut, a subliniat Lazea.

Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7432
Diferență: 0,1689
Ieri: 4.7415
Azi: 4.2921
Diferență: -0,1349
Ieri: 4.2846
Azi: 5.3799
Diferență: 0,9589
Ieri: 5.3458
Azi: 4.3319
Diferență: 0,2151
Ieri: 4.3236