Politică

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor vrea să şteargă lista ruşinii de pe site-ul ANAF. „Omul respectiv plăteşte penalităţi la stat. Este un împrumut pe care îl ia de la stat cu un cost mai mare decât la bănci

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor vrea să...

Autor: Bianca Ciocotisan

05.10.2018, 18:00 117

Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, că lista cu datornicii persoane fizice de pe site-ul ANAF trebuie să dispară, deoarece oamenii care au datorii la stat plătesc penalităţi, iar acest lucru poate fi considerat drept un împrumut la o bancă, însă cu dobânzi mai mari.

„Acea listă trebuie să dispară şi să nu mai fie publică. De ce? Pentru că omul respectiv, care apare pe acea listă, plăteşte la stat penalităţi. Deci, teoretic este un împrumut pe care îl ia de la stat cu un cost mai mare decât la bănci. Deci, statul nu are voie să-şi permită să zică că are o listă a ruşinii, de asta trebuie să fie scoasă”, a explicat Eugen Teodorovici, într-o intervenţie la DCNews.ro.

Oficialul MFP precizează că ideea publicării listei datornicilor a fost introdusă în 2016, fiind o practică tehnocrată menită să „dezbine oamenii”.

„Adică de ce să pun eu pe gard lista cu datornicii? Acolo statul ştie ce are de făcut, îi penalizează, îi execută pe cei care nu plătesc şi punct. Aa, că publicăm lista cu persoanele juridice, este altceva. Aia trebuie să fie publică pentru ca eventualii parteneri să ştie clar dacă intră sau nu intră într-o relaţie comercială cu o anumită companie sau nu”, a detaliat Teodorovici.

Ministrul finanţelor mai spune că a cerut ANAF ca, până la începutul săptămânii în curs, să publice lista cu datornicii persoane juridice.

„Trebuie să verific astăzi (n.r. - vineri) dacă este publicată, iar, dacă nu, să o publice. Dar pentru lista cu persoane fizice, acel lucru va fi schimbat în sensul că se va modifica legea pentru a nu obliga să mai avem o prezentare publică a acestei liste”, a completat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a susţinut că nu se află pe lista ruşinii, deoarece şi-a achitat datoriile, iar suma restantă de 12 lei o va achita, nefiind niciun fel de problemă. „În anii trecuţi, nu am plătit din motive obiective. Nu este o scuză. De asta spun că acea listă trebuie să dispară”, a adăugat Teodorovici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO