Politică

Eugen Teodorovici răspunde acuzaţiilor: Nu este niciun fel de gaură de 5 miliarde la buget

Eugen Teodorovici răspunde acuzaţiilor: Nu este niciun...

Autor: Ionel Dancu

23.11.2018, 17:33 115

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat vineri, la Guvern, că afirmaţia senatorului PNL Florin Cîţu legată de o „gaură” de 5 miliarde de lei la bugetul de stat nu are „niciun fel de argument profesional, economic” şi că cifrele oficiale contrazic teoria liberalului.

„Vizavi de invitaţia la comisia de buget la Senat, eu sunt membru al acelei comisii şi sunt prezent faţă de ceilalţi colegi ai mei de la PNL care nu sunt prezenţi şi am fi putut să discutăm de multe ori aceste lucruri dacă dânşii ar fi şi participat la şedinţe. Pe de altă parte, spuneaţi de această posibilă gaură. Este o estimare când se face bugetul de stat. Este o execuţie de multe ori nu la fel cu ceea ce s-a estimat. Ştiţi cum? E foarte simplu în această zonă de finanţe, o să vedeţi cei din această zonă, şi foşti miniştri sau actuali, nu sunt doi care să aibă aceeaşi părere. Asta vine din formare, din experienţă, din locurile în care se lucrează. Una este părerea din BNR, una este opinia celor din Executiv, alta la Consiliul Fiscal. Respectăm toate punctele de vedere, le luăm în calcul şi sunt analizate la Finanţe ca să nu fie reale”, a declarat Eugen Teodorovici, vineri, la Palatul Victoria, întrebat cum comentează faptul că liberalii susţin că ar exista o gaură la buget şi doresc o investigaţie în Parlament pe această temă.

Teodorovici a adăugat că „nu este niciun fel de gaură”:

„Dar aceasta este o discuţie care nu are niciun fel de argument profesional, economic, este o declaraţie fără acoperire, nu este niciun fel de gaură. Sunt date oficiale, nu văd cine să ascundă o astfel de gaură dacă ele sunt date confirmate inclusiv de structurile europene, de la 907 mld. de lei PIB la început de an, a ajuns la 949 de mld, este o realitate”, a precizat ministrul.

Senatorul PNL Florin Cîţu i-a cerut demisia ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, acuzând că, potrivit datelor MFP, ar exista o gaură de 5 miliarde de lei. Liberalul va cere Parlamentului să ancheteze ultimele două rectificări bugetare ale Guvernului. „Eugen Teodorovici prins cu minciuna de Ministerul Finanţelor şi mă confirmă! Ministerul Finanţelor recunoaşte gaura de la buget. Doar în trimestrul III MFP recunoaşte o gaură de 5 miliarde lei. Rectificarea bugetară pozitivă nu se justifică. Eugen Teodorovici demisia!”, a scris Florin Cîţu, pe Facebook.

Senatorul liberal a reiterat că va cere Parlamentului să ancheteze rectificările bugetare. „Voi cere comisiilor buget finanţe din cele două camere ale Parlamentului să ancheteze cele două rectificări bugetare”, a conchis Cîţu.

Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară a anului, cu un plus de 9,5 miliarde de lei la venituri şi 10,7 miliarde de lei la cheltuieli şi cu încadrarea în deficitul bugetar de 2,9% din PIB, a anunţat vineri ministerul Finanţelor Eugen Teodorovici, la Guvern.

Cheltuielile pentru investiţii vor fi, a spus ministrul, mai mari cu 40% faţă de realizările din 2017, iar ponderea datoriei guvernamentale în PIB va fi 35%, a patra cea mai mică din Uniunea Europeană.

Veniturile bugetului de stat pe 2018 se majorează cu 831,4 miliarde lei, principalele influenţe venind pe impozitul pe profit, un plus de peste 400 milioane lei, venituri nefiscale cu un plus 2,3 miliarde lei şi alte sume primite de la Uniunea Europeană, plus 2,6 miliarde lei. La accize va fi o scădere cu 1,2 miliarde lei şi la TVA de 1,9 miliarde lei. Cheltuielile bugetului de stat se majorează, în urma rectificării, cu suma de 1,7 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO