• Leu / EUR4.7790
  • Leu / GBP5.6586
  • Leu / USD4.3101
Politică

Eugen Teodorovici vrea o „schimbare radicală”: Ministrul de Finanţe vrea penalizarea ţărilor care nu ating un prag minim de absorbţie a banilor UE

Eugen Teodorovici vrea o „schimbare radicală”: Ministrul de Finanţe vrea penalizarea ţărilor care nu ating un prag minim de absorbţie a banilor UE

Autor: Ionel Dancu

23.11.2018, 17:38 177

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat vineri, la Palatul Victoriei, că le-a propus europenilor o „schimbare radicală” în sensul ca statele membre să poată să facă cheltuieli publice pe care să le poată deconta ulterior din fonduri UE. El a lansat inclusiv ideea unor penalităţi.

„Vă spun o propunere pe care am lansat-o de foarte multe ori în ceea ce priveşte o posibilă modificare pe viitorul cadru financiar multianual. E o propunere pe care am făcut-o în multe ocazii, de la preşedintele Curţii de Conturi europene, până la colegi miniştri de finanţe. O să vedeţi de ce este important. Din punctul meu de vedere, ca persoană implicată în managementul fondurilor europene, auditor fiind, am plecat de la o situaţie clară. Să se accepte ca toate statele membre, de la 1 ianuarie 2019, să facă cheltuieli din banii publici, adică bugete de stat, sau împrumuturi de la instituţii financiare internaţionale şi dacă sunt în linie cu priorităţile europene, la 1 ianuarie 2021 să poată să vină la Comisie să ceară decontarea acelor fonduri”, a declarat vineri, la Guvern, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Acesta a spus că acest lucru ar reprezenta o „schimbare radicală”.

„Deci practic să faci cheltuiala înainte ca actualul cadru financiar multianual să fie aprobat. Dacă asta se va întâmpla, evităm la nivel european ce? O posibilă întârziere cu programele operaţionale. Un lucru şi mai important este acela că nu trebuie să aşteptăm data de începere a noului cadru financiar şi putem să facem ca state membre, încă de anul viitor, investiţii altele decât cele care sunt pe fondurile europene actuale. Este o schimbare radicală. Vă spun, dacă se va adopta asta va fi cea mai importantă modificare pe cadrul financiar multianual”, a precizat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a lansat ideea penalizării statelor care nu ating un prag minim de absorbţie.

„Putem pune acolo anumite precondiţii, ca acest mecanism să poată fi aplicat şi poţi spui ca să stimulezi statele membre să cheltuie banii şi mai cu sârg, să pui un nivel de absorbţie de fonduri europene sub care acele state membre să nu poată să apeleze la un astfel de mecanism”, a indicat Eugen Teodorovici.

CE SFATURI AI DA TÂNĂRULUI DE 21 DE ANI?

TOTUL PENTRU BUSINESS. TOTUL ESTE BUSINESS

Principalele valute BNR - miercuri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7790
Diferență: 0,0084
Ieri: 4.7786
Azi: 4.3101
Diferență: 0,0139
Ieri: 4.3095
Azi: 5.6586
Diferență: 0,5169
Ieri: 5.6295
Azi: 4.4487
Diferență: 0,2456
Ieri: 4.4378